Vizite la pivniţele de vin, plimbări cu barca şi paradă cu cai, de Zilele Vîrşolţului

Sfârşitul de săptămână este prilej de sărbătoare în comuna Vîrşolţ. Cea de-a XVII-a ediţie a Zilelor Vîrşolţului va avea loc în perioada 17-18 septembrie, când locuitorii comunei sălăjene vor petrece alături de invitaţi din alte judeţe din România, dar şi din Ungaria.

După cum ne-a declarat primarul Breda Lajos, manifestările vor începe sâmbătă, 17 septembrie, la ora 11, cu un meci de fotbal, în care se vor înfrunta reprezentanta Vîrşolţului şi cea a localităţii înfrăţite Nyircsaszar, din Ungaria. Pentru cei mici, organizatorii au pregătit în curtea Şcolii Gimnaziale, o serie de activităţi specifice şi concursuri sportive, pentru ca de la 16, cei interesaţi să poată face o plimbare cu barca pe lacul de acumulare. Autorităţile locale nu au uitat nici de cei care sărbătoresc, în acest an, nunta de aur, în timp ce pentru oaspeţii din străinătate, au pregătit un mini-circuit al pivniţelor cu vin din zonă. „Vîrşolţul este o zonă viticolă cu tradiţie, unde există 400 de pivniţe, ce datează din 1920, în care localnicii îşi depozitează butoaiele cu vin”. Prima zi a manifestării se va încheia cu un concert al trupei Insect.

Duminică, 18 septembrie, după slujbele religioase oficiate la bisericile ortodoxă, reformată, baptistă şi penticostală din localitate, vor fi depuse coroane de flori la Monumentul Eroilor, iar mai apoi, va începe parada cailor. „Vor fi în jur de 10-15 căruţe şi trăsuri trase de cai care vor defila prin sat, vestind, practic Balul Surechiului. Este un obicei vechi cu care se deschide perioada culesului strugurilor”, explică edilul.

Nici în această zi nu vor lipsi activităţile pentru copii, organizatorii punându-le la dispoziţie un trenuleţ pe roţi, care le va permite celor mici să călătorească pe ruta Vîrşolţ-Recea. Un moment plin de spectaculozitate şi adrenalină va fi asigurat de către cei 60 de motociclişti care vor face paradă şi îşi vor tura motoarele prin comună, spre deliciul publicului.

Petrecerea va continua cu muzică şi dans popular, urmate de recitalurile solistelor Synthia şi Danko Szilvia şi se vor încheia cu focuri de artificii şi discotecă în aer liber.

Leave a Comment