Castorii, tot mai prezenți pe râurile din Sălaj

Pe mai multe cursuri de apă din Sălaj sunt prezente populații de castori, animale care pot cauza probleme mai ales pe afluenții râurilor. Contactat telefonic, președintele Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Sălaj, Cristian Crișan, ne-a declarat că a fost semnalată prezența castorilor pe râurile Crasna și Someș, dar și pe afluenții acestor cursuri de apă din județul nostru, numărul acestor animale fiind în creștere. Aceste animale pot bloca pârâurile, cauzând probleme în special în perioadele secetoase. Castorii reprezintă o specie protejată în țara noastră, efectivele acestor animale fiind din ce în ce mai mari. În urmă cu mai bine de trei decenii, mai multe râuri din România au fost populate cu exemplare de castori, acțiunea fiind realizată de silvicultori. Din păcate, numărul castorilor a crescut îngrijorător de mult în mai multe zone din România și cauzează probleme.

Sursa foto: Moldova.org

3 Thoughts to “Castorii, tot mai prezenți pe râurile din Sălaj”

  1. […] Pe mai multe cursuri de apă din Sălaj sunt prezente populații de castori, animale care pot cauza probleme mai ales pe afluenții râurilor. Contactat telefonic, președintele Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Sălaj, Cristian Crișan, ne-a declarat că a fost semnalată prezența castorilor pe râurile Crasna și Someș, dar și pe afluenții acestor cursuri de apă din județul nostru, numărul acestor animale fiind în creștere. Aceste animale pot bloca pârâurile, cauzând probleme în special în perioadele secetoase. Castorii reprezintă o specie protejată în țara noastră, efectivele acestor animale fiind din ce… Citeste mai mult […]

  2. alex

    Pot cauza probleme? Ce probleme? nu va suparati dar recomand sa faceti cercetari inainte sa postati asa ceva, respect prea mult articolele dvs sa nu zic nimic. Castorul e o specie cheie, un arhitect al mediului. In SUA fiecare castor e evaluat la milioane de dolari vis-a-vis de stocarea apei, si beneficiile pentru celelalte animale din jur, si ar fi bine si aici sa fie vazut la fel. Creeaza stocare de apa, revitalizeaza zone, ajuta la incarcarea panzei freatice prin lacurile pe care le face, ofera apa pentru celelalte animale cand e seceta, purifica si filtreaza cursurile de apa prin barajele sale, care ofera adapost pentru insecte si amfibieni, extind zonele umede, atenueaza viteza apei chiar si in caz de viituri. Sper sa luati comentariul meu la modul cel mai bun.

    Alex, Maramures

    1. Castoru

      Ce om esti si tu… Ce nu intelegi? Nenea vanatorul a zis ca sunt prea multi. Deci trebuie sa fii de acord cu el. Sa puste si ei ceva, DA!?

Leave a Comment