Carne şi produse lactate fără acte de provenienţă în pieţele din Crasna şi Sărmăşag

Pentru că nu a respectat normele minime de igienă, o unitate în care se comercializează produse alimentare din judeţ a fost sancţionată de reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj cu o amendă în valoare de 600 de lei. De asemenea, persoanele fizice care au încercat să-şi vândă marfa procesată în propriile gospodării, fără să deţină documente de provenieneţă, au fost evacuate de inspectorii sanitar veterinari din pieţe.

După cum a explicat directorul executiv al instituţiei precizate, doctorul Nicoale Lapoş, controlul a avut loc în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale Catolice fiind verificate unităţile care produc, procesează, depozitează, comercializează şi transportă produse alimentare. Astfel, în pieţele agroalimentare din localităţile Crasna şi Sărmăşag, inspectorii nu au descoperit abateri de la normele sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor la tarabele pentru vânzarea directă a produselor primare constând în: lapte, miere de albine, ouă şi peşte viu. Însă, persoanele fizice care se aflau în momentul controlului în pieţe, încercând să-şi vândă produsele procesate în gospodăria proprie fără să deţină condiţii şi documente sanitar veterinare au fost evacuate din incinta pieţelor urmând ca la următoare abatere de acest gen să fie sancţionate contravenţional. Printre produse care erau comercializate fără acte de provenienţă în cele două pieţe agroaalimentare s-au aflat: brânză, lapte, produse din carne, găini tăiate. Conform reprezentanţilor DSVSA Sălaj, la unităţile de alimentaţie publică, şapte obiective controlate, au fost constatate deficienţe minore care nu afectează siguranţa produselor alimentare destinate consumatorilor finali, deficienţe care au fost remediate în timpul controlului. Este vorba despre lipsa echipamentelor de protecţie şi supraaglomerarea meselor de lucru. De asemenea, la unităţile de comercializare a produselor alimentare, patru obiective verificate, a fost aplicata o sancţiune contravenţională în valoare de 600 de lei pentru neasigurarea condiţiilor de igienă a unei vitrine de refrigerare şi a unor spaţii anexe a unităţii. La unităţile de procesare a cărnii şi a laptelui verificate nu au fost constatate deficienţe. Inspectorii sanitar veterinari au mai verificat, tot în cursul acestei luni, şi zece unităţi de învăţământ şcolar şi prescolar precum şi unitatea care depoziteaza produse in programul lapte-corn respective mijloacele de transport ale acestor produse fara sa se constate neconformitati care influenţează siguranţa produselor distribuite copiilor.
Tot în perioada amintită, premergător Sărbătorilor Pascale Catolice, la abatorul din localitatea Hereclean au fost sacrificate 4.925 de ovine şi caprine din care 4.123 de miei şi iezi şi peste 800 de capete adulte. Carcasele au fost destinate atât schimburilor intracomunitare, respectiv în ţări precum Italia şi Ungaria, dar şi în pieţa internă la nivel judeţean şi naţional. Reprezentanţii DSVSA Sălaj avertizează că aceste controale continuă în tot judeţul, în toate categoriile de unități, în colaborare şi cu alte autorităţi la nivel judeţean.

Leave a Comment