Căldura din şcoli, într-o situaţie incertă

Problema furnizării agentului termic în municipiul Zalău pare să-şi fi găsit rezolvare mai repede decât ar fi crezut autorităţile locale. Membrii comisiei de negociere delegate de municipalitate să negocieze cu cei de la E-Star Budapesta achiziţia unui tronson din reţeaua oraşului au decis să abordeze altfel problema. “Dacă ne-au împins cu spatele la perete, am fost nevoiţi să schimbăm abordarea”, ne-a declarat Radu Nistorescu, preşedintele comisiei şi administrator public al municipiului. Iar această nouă abordare i-a determinat pe ungurii de la E-Star să dea drumul la căldură, după ce, pentru o zi, peste 10.000 de copii au îndurat frig în sălile de clasă.
Întrebat de ce autorităţile nu au luat această atitudine înainte de sistarea furnizării energiei termice în şcolile şi grădiniţele din Zalău, Nistorescu a răspuns: “Nu ştiu dacă aţi participat vreodată la o negociere. Nu de alta, dar într-o negociere nu dai toate cărţile pe faţă din prima”.
Într-un comunicat de presă al Primăriei Zalău, administratorul public menţionează că “discuţiile cu administratorul special al firmei E-Star au fost reluate şi se pare că va accepta oferta comisiei de negociere. Am cerut şi am obţinut, ca un prim pas în reluarea discuţiilor, acceptul de utilizare a reţelei, până ajungem la o înţelegere. Ca urmare, furnizarea agentului termic către consumatori a fost reluată de miercuri seara (13 martie – n. red.)”.
Din păcate, municipalitatea nu are nicio garanţie că firma din Ungaria va respecta această înţelegere. În cazul în care E-Star va opri din nou robinetul, Radu Nistorescu susţine că “nu vom mai sta de vorbă şi vom trece la cealaltă soluţie”. Soluţia la care administratorul public face referire vizează un proiect mai vechi al Primăriei Zalău, de instalare a centralelor termice în unităţile de învăţâmânt din oraş. Nimeni nu ştie, însă, ce costuri presupune o astfel de achiziţie.
Soluţia de rezervă a autorităţilor locale nu este lipsită de inconveniente, întrucât, mai spune Nistorescu, “vom fi legaţi pe veci de sistemul pe gaze naturale, iar sistemul de termoficare va fi îngropat pentru totdeauna”.

Alte articole

Leave a Comment