Bucate „scrise” acum o sută de ani, preparate pentru zălăuani de maestrul Mircea Groza

Curtea din spatele Centrulul de Cultură al Județului Sălaj, s-a umplut duminică la prânz, de arome îmbietoare, făurite cu drag și pricepere cu ocazia evenimentului organizat de grupul Amintiri despre Zalău. Maestrul Mircea Groza, împreună cu Iudit Kovacs, membră a grupului și  cea care a avut ideea organizării acestei acțiuni, au pregătit și oferit celor care au trecut pragul bucătăriei în aer liber, bucate pregătite după un rețetar scris de mână, în urmă cu peste un secol.

“Supa de pui cu razalăi” și “Friptura de porc cu sos de strugurași”, servite cu o pâine de casă, coaptă în frunze de varză, au fost doar câteva din preparatele oferite de inimoșii organizatori. Iudit Kovacs ne-a mărturisit că acest caiet cu rețete a stat zeci de ani într-un sertar, însă mereu a dorit să îl poată scoate la lumină nu doar pentru a fi răsfoit, ci și pentru a pregăti măcar câteva din rețetele scrise în el, chiar dacă în bucătăria proprie, rețetele au fost de multe ori încercate de ea.

Faptul că a încredințat acest caiet valoros maestrului Groza, a reprezentat o garanție că acest eveniment la care și-au adus contribuția mai mulți membri ai grupului, va fi un succes. Aprecierile celor care au venit la masă, sălăjeni sau turiști veniți în Zalău de Zilele Cetății, au confirmat talentul incontestabil al maestrului bucătar dar și faptul că rețetele alese au fost pe placul celor celor mai pretențioși gurmanzi. Nu au lipsit nici pălinca, nici vinurile alese, toate de pe podgoriile sălăjene, și nici prăjiturile de casă.

Un eveniment frumos dar mai ales… gustos, dăruit tuturor gurmanzilor sau curioșilor, eveniment care cu siguranță se va repeta având în vedere succesul de care s-a bucurat. Indiferent dacă își va găsi sau nu, un prilej special, cum a fost cel de acum, oferit de Zilele Zalăului.

Alte articole

Leave a Comment