BNR reduce, în sfârşit, dobânda “cheie” : vom avea rate mai mici la creditele în lei

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5 la sută pe an de la 5,25 la sută, începând cu data de 2 iulie 2013, potrivit unui comunicat al Băncii Naţionale. Aceasta decizie s-ar putea traduce la nivelul pieţei prin reducerea dobânzilor la împrumuturile în lei acordate de băncile comerciale firmelor şi populaţiei. De asemenea, BNR anunţă că începând cu aceeaşi dată, rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard), care poate fi accesată de băncile care au nevoie de lichiditate de la BNR, fiind garantată cu titluri de stat, va coborî la nivelul de 8 la sută pe an, de la 8,25 la sută. Rata dobânzii pentru facilitatea de depozit va fi de 2 la sută pe an faţă de 2,25 la sută. Banca centrală a modificat ultima oară dobânda de politică monetară în luna martie a anului trecut, când rata dobânzii a scăzut de la 5,5 la sută la 5,25 la sută.

Consiliul de administraţie al BNR a mai hotarât gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale băncilor. „BNR monitorizează atent evoluţile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin ajustarea graduală a conduitei politicii monetare şi utilizarea adecvată a instrumentelor de care dispune, să asigure stabilitatea preţurilor pe termen mediu şi stabilitatea financiară”, se arată în comunicatul BNR.

 Pe de altă parte, depozitele bancare vă mănâncă nu doar dobânzile ci şi banii depuşi

În sprijinul “stabilităţii financiare” sau al profitului celor care îşi depun economiile în depozite pe termen scurt sau lung, la bănci, nu există, aşa cum v-aţi aşteptat, nicio măsură îmbucurătoare pentru acest an. Dobânzile la depozitele în lei sunt, ca să o spunem franc, jenante. Asta ca să nu le numim păguboase de-a dreptul. Dobânzile acordate de bănci pentru depozitele constituite de instituţiile bancare sunt în prăbuşire continuă, adică din rău, în mai rău, în ultimele luni acestea scăzând  semnificativ sub 2,9 chiar 2,7 la sută pe an pentru economiile pe trei luni, şi asta în cazurile cele mai fericite.

O instituţie bancară care îşi preţuieşte clienţii şi care doreşte să-i şi păstreze, ar renunţa din start la asemenea păcăleli, cum sunt cele omniprezente împrăştiate pe fluturaşii cu oferte pe care îi găsim la tot pasul, sau prin reclame. În plus, multe banci practică o serie de comisioane care anulează nu doar dobânda ci manâncă şi din banii depuşi de client, care rămâne cu buza umflată atunci când merge bucuros la scadenţă, să-şi scoată economiile. Cu alte cuvinte, depui nişte bani în bancă, crezând că, peste trei şase sau douăsprezece luni vei avea un profit simţitor, însă te trezeşti de multe ori că scoţi mai puţin decât ai băgat. În acest moment, cea mai mare dobandă pentru un depozit de 1.000 de lei constituit pe trei luni este acordată de o bancă cu un nume mai puţin sonor, care oferă o dobândă de 2,9 la sută pe an.

Asta înseamnă că, după trei luni clientul are în cont 1.006,09 lei. Vestea tristă vine odată cu scadenţa depozitului: banca percepe un comision lunar de administare a contului de 3 lei, adică 9 lei pe trei luni. La un calcul simplu observăm că deponentul ramâne cu mai puţini bani decât a băgat în bancă, după trei luni. Iar asta dacă îi scoate fix la scadenţă, pentru că dacă îi retrage înainte, pierde şi dobânda şi banii pentru comisionul de retragere. Despre băncile cu nume sonore, aşa-zis populare, nici nu mai amintim, pentru că dobânzile la depozitele în lei ajung în unele cazuri la procente “fabuloase”  de 1,9 – 1,8  la sută, ceea ce înseamnă că prin depozitele pe care le faceţi, susţineţi cu generozitate prosperitatea bancherilor, mai puţin a dumneavoastră, prin propriile sacrificii financiare şi economii.

 

 

Leave a Comment