Bilanţ pentru Festivalul Roman

Video

Administratorul public al Zalăului, Radu Nistorescu, a făcut un bilanţ, luni, într-o conferinţă de presă, a ceaa ce a însemnat cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Roman Zalău – Porolissum, notând ca puncte pozitive promovarea de care acesta a avut parte prin mass media locală şi naţională, prin bannere şi afişe stradale şi pe reţele de socializare on line. De asemenea, Radu Nistorescu a subliniat şi faptul că, spre deosebire de anii precedenţi, trupele de reconstituire istorică prezente la Zalău în cele trei zile de manifestări au fost mai multe şi mai diversificate, lucru care constituie un plus. Totuşi, administratorul public al municipiului a declarat că prezenţa zălăuanilor la festival a fost mult sub estimările iniţiale – de 10.000 de participanţi. “Am avut duminică o întâlnire cu trupele de reconstituire istorică şi ne-au spus şi ele că nu putem avea un număr mare de participanţi, cum este la serbările cu mici şi bere, întrucât la asemenea festivaluri vin doar cei care gustă acest gen de eveniment. În condiţiile în care am avut cultură, nu mici, bere şi manele, era de aşteptat să nu avem atât de mulţi participanţi cum am fi dorit”, a declarat Radu Nistorescu.
Totuşi, a spus acesta, dat fiind că la festival au ajuns grupuri mari de elevi, din Baia Mare şi Satu Mare, înseamnă că evenimentul începe să fie tot mai cunoscut şi apreciat în afara judeţului, lucru care îndeamnă la continuarea lui.
De asemenea, municipalitatea intenţionează că Festivalul Roman să rămână permanent în atenţia zălăuanilor, nu doar strict în săptămâna din an în care este organizat. În acest sens, autorităţile locale invită zălăuanii care au luat parte la această ediţie a evenimentului să trimită câte trei fotografii surprinse în cele trei zile de activităţi la adresa de email sugestii@zalausj.ro. Fotografiile vor fi utilizate de municipalitate pentru promovarea ulterioară a evenimentului, online sau în broşuri/albume/etc., iar primele 100 de persoane de persoane care vor răspunde invitaţiei lansate de administraţia locală vor primi în schimb materiale promoţionale legate de Festival (cei care trimit fotografiile trebuie să îşi dea acordul ca ele să fie folosite de municipalitate, n.r.).

Creat în 2005

Spre deosebire de ediţiile anterioare, în acest an festivalul a beneficiat de finanţare europeană, de peste un milion de lei, prin Programul Operaţional Regional, Axa 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului. Festivalul Roman Zalău – Porolissum a fost iniţiat de Primăria Municipiului Zalău şi Consiliul Local Zalău în anul 2005, cu motivaţia principală de a oferi publicului larg un eveniment cultural de ţinută care să se evidenţieze în peisajul cultural local, regional şi naţional.

Un proiect de promovare

Proiectul “Promovarea Festivalului Roman Zalău -Porolissum – instrument de promovare a siturilor arheologice din Municipiul Zalău” se derulează până în luna octombrie a anului viitor. Obiectivele specifice ale proiectului sunt: promovarea Festivalului Roman Zalău – Porolissum ca instrument de punere în valoare a siturilor arheologice de provenienţă romană situate în municipiul Zalău prin participarea la târguri de turism, organizarea de evenimente culturale, ştiinţifice şi sportive, prin dezvoltarea de produse de marketing specifice activităţii de promovare turistică, care se vor adresa în egală măsură publicului larg şi unor grupuri ţintă restrânse. De asemenea, se doreşte dezvoltarea unui centru turistic virtual al municipiului Zalău şi a zonelor înconjurătoare sub forma unei pagini web; creşterea numărului de turişti, dar şi evaluarea impactului proiectului asupra evoluţiei pieţei turistice locale.

Leave a Comment