Beneficiile cărnii și legumelor făcute la grătar

Este vedeta verii. Fie că este vorba de carne, legume, pește sau câte puțin din toate, grătarul este unul dintre lucrurile care ne lipsesc cel mai mult iarna, chiar dacă avem obiceiul să-l pregătim din când în când acasă.

Nimic nu se compară cu niște carne și legume la grătar vara, alături de prieteni și familie, în jurul grătarului de grădină. Cârnați, mici, cefe sau burgeri la grătar, ori poate legume sau pește, după preferințe.

Dacă și ție îți place carnea la grătar dar nu știi dacă este sănătos să o consumi, astăzi îți dezvăluim cinci beneficii ale cărnii și legumelor la grătar care te vor surprinde și îți vom spune ce precauții trebuie să iei pentru ca grătarele tale să fie întotdeauna sănătoase.

1. Mâncarea este mai ușoară: atunci când este preparată pe grătar, mâncarea are mai puține grăsimi, deoarece este gătită numai în grăsimea sa naturală, fără uleiuri adăugate, unt sau alte suplimente calorice. În plus, cea mai mare parte a grăsimii din bucata de carne rămâne în caseta de grătar.

2. Aroma sunt scoase în evidență: un alt avantaj pe care îl are grătarul față de alte tipuri de preparate este acela că contribuie la sublinierea aromei naturale atât a cărnii, cât și a legumelor sau a peștelui, dezvăluind adevărata lor natură. Uneori, sosurile sau preparatele foarte elaborate maschează adevăratul gust al unui aliment. Grătarul aduce înapoi autenticitatea aromei fiecărei piese.

Grătare de grădină – oferte EMAG

3. Își menține toți nutrienții: uneori, preparatele lungi și elaborate au consecința faptului că alimentele pierd din nutrienți. În cazul cărnii și legumelor sau peștelui la grătar, substanțele nutritive rămân intacte pe tot parcursul procesului, deci este un preparat care poate fi definit ca fiind mai benefic pentru organism.

4. Sunt mai suculente: când este gătită la foc mic, carnea își menține mai bine frăgezimea și suculența naturală. Amintește-ți că nu trebuie să arzi niciodată carnea atunci când o faci la grătar și că, în cazul în care există părți arse, este mai bine să le arunci, în interesul menținerii unei sănătăți bune. Iar dacă mănânci legume la grătar, antioxidanții și substanțele nutritive ale acestora ajută la contracararea efectelor negative pe care carnea prea gătită le poate avea asupra organismului.

5. Aproape că nu ai nevoie de condimente: puțin piper și puțină sare sunt suficiente pentru a pregăti carnea la grătar, peștele și legumele. Absența sosurilor și condimentelor elaborate și calorice ne ajută să consumăm mai puține calorii decât în ​​cazul altor tipuri de preparate. Și, de asemenea, prin adăugarea de legume la carne, echilibrăm meniul.

Carnea la grătar este delicioasă și sănătoasă numai dacă nu a fost gătită la o temperatură prea ridicată sau arsă. Dacă arde, poate da naștere la substanțe potențial periculoase pentru sănătate, astfel încât, în acest caz, sfatul nostru este să nu consumați părțile arse și să folosești altele, care nu sunt „negre”. Dacă ai de gând să faci grătar, nu neglija personajul principal: grătarul. Întreținerea și curățarea acestuia înainte și după sunt esențiale. Și nu uita o doză bună de legume. Ah! Și marinarea cărnii cu o marinată ușoară este, de asemenea, o idee bună, deoarece anumite studii au constatat că marinada reduce riscul ca grătarul excesiv să genereze substanțe periculoase pentru sănătate în carne.

Grătare de grădină – oferte EMAG

Pentru toate cele de mai sus, însă, ai nevoie de un grătar. Există diverse tipuri de grătare de grădină, cu diferite funcții, pentru diferite bugete și cu diverse moduri de funcționare: grătare cu gaz, grătare cu cărbuni, grătare electrice, grătare cu lemne etc.

Unele sunt portabile, putând fi luate cu tine în drumeții, altele, nu. Unele au funcții suplimentare, precum cuptor pentru pizza, afumătoare, arzător suplimentar, termostat, capac, și așa mai departe.

Materialele din care sunt fabricate sunt și ele diferite. Recomandabil, însă, este să alegi unul din materiale cât mai rezistente și mai durabile. Grătarul de grădină trebuie să fie solid, nu contează dimensiunile, ci ca structură și rezistență. Grătarul nu trebuie să-și modifice forma după utilizare sau să se clatine când este folosit.

Materialele componnte trebuie să fie rezistente la toate condițiil meteo extern, de la căldura soarelui la acțiuna ploii, zăpezii sau vântului, fără să se deformeze sau să ruginească.

Oțelul inoxidabil și fonta sunt cele mai recomandate materiale pentru grătare de grădină, întrucât se comportă foarte bine la temperaturi înalte, apă și alți factori externi. Lemnul și piatra sunt alt materiale care intră în componența unor grătare de grădină, dar în general au doar rol decorativ sau pentru elemente ale grătarului care nu intră în contact cu focul direct: suport pentru gătit, fund de tăiat, feliat carnea sau legumele etc.