Bani de la Consiliul Judeţean pentru salvarea Bisericii de la Brusturi

În urma solicitărilor venite din partea Parohiei Ortodoxe Jac şi a echipei de voluntari care se ocupă de punerea sub protecţie a Bisericii de lemn „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” de la Brusturi, Consiliul Judeţean Sălaj a găsit resursele financiare necesare pentru a întinde o mână de ajutor.
În şedinţa de marţi, 30 octombrie, va fi supus votului aleşilor judeţeni un proiect de hotărâre ce vizează alocarea a 45.000 de lei pentru monumentul istoric ajuns într-o stare avansată de degradare. Banii provin din bugetul Programului de finanţare „Protecţia monumentelor istorice – grupa B – de pe raza administrativ-teritorială a judeţului Sălaj, aflate în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice de drept privat”, pe anul 2018, care dispune de o cotă de 30 la sută pentru soluţionarea situaţiilor de urgenţă.

Evaluarea efectuată în teren de către specialiştii Direcţiei Arhitect şef din cadrul CJ Sălaj a evidențiat că din cauza fenomenelor meteorologice periculoase petrecute de-a lungul vremii, pe fondul vechimii monumentului, structura clădirii prezintă fisuri la fundaţie şi la soclul de piatră, învelitoarea de şiţă este deteriorată în proporţie de 95 la sută, aspect ce favorizează pătrunderea apelor pluviale în interiorul bisericii, afectând grav structura şarpantei de lemn, precum şi pictura murală. Totodată, infiltrațiile de apă au afectat structura șarpantei, fapt ce poate duce la o stare de colaps în situația unei încărcări ocazionale datorate căderilor de zăpadă. „Având în vedere aceste aspecte constatate, se impune ca primă măsură de protejare a monumentului, refacerea învelitorii, pentru a stopa infiltraţiile de apă din intemperii, protejând astfel structura de lemn a bisericii, precum şi pictura murală”, se arată în expunerea de motive a proiectului ajuns pe mesele consilierilor judeţeni.

Lăcaşul de cult vechi de peste trei secole a intrat în atenţia voluntarilor din spatele proiectului “Ambulanţa pentru Monumente – Transilvania de Sud”, proiect-pilot susținut de către Alteța Sa Regală Prințul de Wales și coordonat de Asociația “Monumentum”. Aceştia au lansat un apel pe Facebook prin care solicită sprijin financiare pentru a putea realiza lucrările de punere în siguranţă a bisericii monument istoric, lucrări fără de care imobilul vechi de peste trei secole nu va supravieţui iernii 2018-2019. În aceeaşi direcţie, în cadrul unui concert susţinut la Zalău, în 4 octombrie, de către violonista Diana Jipa şi pianistul Ştefan Doniga, a fost derulată o strângere de fonduri, în urma căreia s-au donat puţin peste 5.700 de lei.
Conform estimărilor voluntarilor, pentru refacerea învelitorii şi punerea în siguranţă a monumentului este nevoie de 13.400 de euro.

Leave a Comment