Bancnote false in Salaj

Bancnote false in Salaj

Un numar de 99 de bancnote contrafacute au fost descoperite pe raza mai multor judete din tara, printre care si judetul Salajul, in cadrul unei actiuni pe care politistii harghiteni o instrumenteaza de peste doua luni. Doi dintre suspecti au fost depusi in arest preventiv pentru o perioada de 29 de zile, riscand o pedeapsa de pana la 15 ani de inchisoare.

Reprezentantii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Harghita au declarat, saptamana trecuta, ca la inceputul lunii decembrie 2010 au fost anuntati ca doi tineri au cumparat diverse produse de la un magazin din comuna Lazarea, folosind o bancnota falsa de 200 de lei.

In scurt timp, politistii din localitate a reusit sa-i opreasca in trafic pe cei doi, dar in masina lor nu s-au gasit bunuri suspecte. Preluand cazul, ofiterii serviciului mentionat au descoperit ca P. S. in varsta de 25 de ani si K. L., de 29 de ani, ambii din Cristuru Secuiesc, au plasat bancnota de 200 de lei, dupa care au aruncat in curtea unui imobil din Lazarea un portmoneu in care se aflau si alte bancnote false. La locul indicat a fost gasit portmoneul in care se aflau trei bancnote de 500 de lei, sapte de 200 lei, trei bancnote de 200 de euro, zece de 100 de euro si trei bancnote de 50 de euro, toate false.

Cercetarile au continuat intr-o locuinta din Cristuru-Secuiesc, inchiriata de unul dintre tinerii implicati in grupul infractional, unde s-au mai gasit 15 bancnote de 100 euro, trei de 200 euro, 24 bancnote de 200 de lei, 21 bancnote de 100 de lei, imprimate pe coli A4, care nu fusesera inca decupate si opt bancnote contrafacute de 500 de lei. De asemenea, s-au descoperit si mai multe ustensile pentru decuparea bancnotelor si lipirea ferestrei transparente.

Cei doi tineri au spus autoritatilor ca au primit bancnotele de la C. C., de 45 de ani, din orasul Sangeorgiu de Padure, judetul Mures, caruia trebuiau sa-i achite 15 la suta din sumele rezultate din vanzari. Politistii au descoperit la locuinta barbatului din Mures o bancnota de 100 de lei contrafacuta, doua imprimante, o unitate centrala de calculator, o arma de tir, o lampa UV, cinci pachete de tigari netimbrate si 300 de lei, autentici, suspecti a proveni din savarsirea de infractiuni.

In total, in cadrul anchetei, au fost descoperite 99 de bancnote contrafacute insumand valoarea a 14.100 de lei si 3.850 de euro.

Verificarile efectuate cu sprijinul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate – Oficiul National Central pentru Combaterea Falsului de Moneda si Cecuri de Calatori au stabilit ca s-au facut plasari de bancnote contrafacute cu seriile identificate in judetele Salaj, Brasov, Sibiu, Valcea, Suceava, Bacau, Satu Mare, Cluj, Arges, Covasna, Mures si in municipiul Bucuresti.

Totodata, seriile bancnotelor corespund cu cele descoperite intr-un alt caz, instrumentat anul trecut de politistii din Harghita.

Cei doi tineri care au plasat bancnotele au fost arestati, iar barbatul de la care exista suspiciunea ca au primit banii falsi a fost retinut, dupa care a fost eliberat. Toti sunt cercetati pentru initierea sau constituirea unui grup infractional organizat, falsificare de monede sau alte valori, inselaciune si falsificare de monede straine, infractiuni pentru care risca pana la 15 ani de inchisoare.

Ancheta continua pentru a se stabili cu exactitate daca aparatura descoperita a fost folosita la falsificarea banilor, dar si pentru identificarea si a celorlalte persoane implicate in acest caz.

Leave a Comment