In toiul crizei, municipalitatea are bani de stimulente. Ieri, consilierii locali au aprobat, cu o abtinere, proiectul de hotarare prin care angajatii Primariei Zalau vor beneficia de stimulente, incluse in salarii, in valoare de cate 670 de lei (pentru sefi) si, respectiv, de 250 de lei (pentru subalterni). Functionarii publici si personalul contractual vor avea incluse stimulente in salariu, incepand cu data de 1 ianuarie 2011.
Acordarea stimulentelor se face in baza articolului 14 din Legea 285/2010 privind salarizarea in 2011 a personalului platit din fonduri publice din fondul constituit in temeiul OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala. Potrivit ultimelor modificari legale salariile se calculeaza prin includerea in acestea a nivelului mediu a acestor drepturi bonesti aferente lunii octombrie 2010, pentru fiecare functie publica, pe categorii de clase si grade profesionale. Conform legislatiei, aprobarea stimulentelor se face de catre ordonatorul de credite, care apreciaza ca intreg personalul contribuie, atat direct, cat si indirect la administrarea creantelor.
Fondul de stimulente constituit la nivelul lunii octombrie 2010 a fost de 64.883 lei.
Beneficiarii acestui fond de stimulente sunt cei 219 de salariati ai Primariei Zalau, din care 24 au functii de conducere si 195 functii de executie. Stimulentele cele mai mari, de 670 de lei, vor fi impartite la secretarul primariei, arhitectul sef, directorii executivi si adjuncti, administratorul public si la sefii de birou. In schimb, auditorii, consilierii, referentii, casierii, portarii, soferii si muncitorii, cei care duc greul, vor primi aproape de trei ori mai putin, respectiv, 250 de lei.
Spre a raspunde nedumeririi consilierului Emilian Brustan (cel care s-a abtinut de la votul proiectului de hotarare), legata de motivul pentru care era nevoie de acordul Consiliului Local, in pofida faptului ca ordonatorul de credite (primarul) decide acordarea acestor stimulente, prim-edilul Radu Capilnasiu a subliniat faptul ca prin actuala hotarare se abroga decizia anterioara referitoare la stimulente (HCL 319/2005), este coroborata Legea 285 si Codul de procedura fiscala si este vizat nivelul mediu al stimulentelor.