Atenţie, angajatori! Masca, triajul epidemiologic şi dezinfectarea mâinilor – obligatorii la locul de muncă

În contextul creșterii incidenței cazurilor de Covid-19, angajatorii sunt obligaţi să respecte o serie de reguli în spaţiile de lucru ale angajaţilor. Noile măsuri aplicabile la locul de muncă sunt prevăzute în mai multe acte normative publicate recent în Monitorul Oficial. După cum au explicat reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj, pe durata stării de alertă angajatorii dispun organizarea muncii la domiciliu sau în regim de telemuncă, pentru cel puțin 50 la sută din angajați, acolo unde specificul activității permite. În situația în care nu se poate desfășura activitatea de către salariat în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, dar şi pentru evitarea aglomerării transportului public, angajatorii care au un număr mai mare de 50 de salariați au obligația să îşi  organizeze programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în grupe /schimburi / ture care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră, cu respectarea strictă a măsurilor de protecție sanitară. De asemenea, accesul persoanelor, cu excepția angajaților, în instituțiile publice, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public este permis numai următoarelor categorii de persoane: care fac dovada vaccinării prin intermediul certificatelor digitale ale Uniunii Europene privind Covid-19 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare; care prezintă rezultatul negativ al unui test RTPCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 ore şi persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Potrivit  ITM Sălaj această măsură se aplică și în cazul operatorilor economici care funcționează în clădiri cu birouri private în care își desfășoară activitatea cel puțin 50 de persoane simultan.

Masca, obligatorie la locul de muncă! Excepţie – persoanele singure în birou

Instituţiile publice şi operatorii economici sunt obligaţi să ia măsurile necesare pentru asigurarea accesului cetăţenilor la serviciile publice oferite, în situaţii urgente şi persoanelor care nu fac dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecţia cu virusul SARS-CoV-2, prin organizarea activităţii în mediul on-line, în spaţii deschise sau în orice alte condiţii care să asigure respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii viruslui. Cu fiecare prelungire a stării de alertă, angajatorilor le este reamintită obligația generală de a respecta măsurile de sănătate și securitate în muncă. Astfel, organizarea activității la locul de muncă se realizează cu respectarea prevederilor legale emise de autorități în ceea ce privește prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 și pentru asigurarea securității și sănătății în muncă a lucrătorilor, ținând cont și de gradul de vaccinare a angajaților de la acel loc de muncă. De asemenea, masca este obligatorie la locul de muncă, singura excepție este reprezentată de persoanele care sunt singure în birou.

Schimbarea măştii – cel puţin la patru ore

Noile măsuri care trebuie respectate impun şi modul de schimbare a măştii, care trebuie realizată o dată la patru ore sau ori de cât ori s-a umezit sau s-a deteriorat. Aruncarea ei se face într-un container de gunoi, preferabil cu capac, iar reutilizarea măștilor medicale nu este recomandată. Obligațiile privind purtarea măștii revin angajatorului pentru că acesta este cel care trebuie să impună respectarea lor, conform măsurilor de securitate și sănătate în muncă pe care trebuie să le ia. O altă regulă care trebuie respectată de instituțiile şi autoritățile publice şi de operatorii economici este aceea de a-și organiza activitatea astfel încât să asigure, la intrarea în sediu, în mod obligatoriu, triajul epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, atât pentru personalul propriu, cât și pentru vizitatori, cu respectarea instrucțiunilor generale privind măsurile de igienă. “Reamintim că, în contextul perioadei actuale, angajatorii au obligația de a lua toate măsurile pentru prevenirea apariției și răspândirii Covid – 19 la locurile de muncă, asigurând o instruire și o informare corespunzătoare a lucrătorilor”, au adăugat reprezentanţii ITM Sălaj.

 

Leave a Comment