Astăzi se sărbătoreşte Boboteaza

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc miercuri, 6 ianuarie, “Boboteaza” – sărbătoare care marchează ultima zi din ciclul Sărbătorilor de iarnă, dedicată purificării mediului înconjurător şi, în special, sfinţirii apelor.
6 ianuarie este ziua în care a fost botezat Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul. Cu acest prilej, Iisus s-a făcut cunoscut oamenilor, la 30 de ani, vârstă pe care evreii o consideră a maturităţii. Se spune că Iisus nu a fost botezat pentru iertarea păcatelor lui, fiindcă El era fără de păcat, ci pentru sfinţirea creaţiei.
Din punct de vedere calendaristic, Boboteaza reprezintă încheierea ciclului celor 12 zile ale Sărbătorilor de iarnă, care încep pe 25 decembrie, cu Naşterea Domnului sau Crăciunul. Legenda de la care a pornit obiceiul sfinţirii apelor se referă la faptul că atunci când Ioan Botezătorul a început procesiunea botezării, diavolii au venit pe râul Iordanului pentru a o împiedica. În acel moment, Dumnezeu le-a poruncit preoţilor să sfinţească toate apele. Ca urmare, toţi diavolii au căzut sub gheţuri şi s-au înecat.

Obiceiuri de Bobotează

Potrivit tradiţiei, preotul sfinţeşte apa unui râu, aruncând în ea o cruce, care trebuie adusă înapoi. Bărbatul care reuşeşte să scoată crucea din apă va avea noroc tot anul. Există şi credinţa că în noaptea de Bobotează fetele îşi pot vedea ursitul. Se spune că dacă îşi leagă pe inelar un fir roşu de mătase şi îşi pun sub pernă o crenguţă de busuioc, îşi vor visa alesul.
Se mai spune că fetele care alunecă pe gheaţă şi cad în această zi se vor mărita, sigur, până la finalul anului, iar presupenrea este valabilă şi în cazul băieţilor. În această zi nu se spală rufe, fiindcă toate apele sunt sfinţite, şi nu se dă nimic cu împrumut. Conform tradiţiei populare, se spune că nu e bine să spele haine nici în următoarele opt zile. Se spune că apa sfinţită, numită agheasma mare, adusă în această zi de la biserică, e miraculoasă. Cu doar câteva picături se poate vindeca deochiul, alcoolismul, sterilitatea sau crizele de nervi. De asemenea, se poate curăţa casa de duhurile rele. Agheasma se bea dimineaţa, pe stomacul gol, timp de opt zile, până la 14 ianuarie. În ajunul Bobotezei se ţine post – chiar negru, cine poate. Apoi, de Bobotează, după ce au băut agheasmă, persoanele care au ţinut post se pot delecta cu bucate – de care însă nu se atinge nimeni până nu sunt sfinţite de preot. Acesta soseşte cu “Iordanul” în casele creştinilor. Tot tradiţia populară spune că prin sfinţirea caselor cu apă, oamenii capată putere şi toate relele fug.

Alte articole

One Thought to “Astăzi se sărbătoreşte Boboteaza”

  1. ioana

    Cum poti castiga bani! Exceptional! Incepe si tu imediat si GRATUIT un curs online care te invata rapid cum poti castiga bani folosind internetul! Lectiile sunt extrem de interesante si te invata GRATUIT cum poti castiga bani! Pentru a primi acest curs, trimite „INFO” la adresa de email: ioanara@yahoo.com

Leave a Comment