Astăzi îl sărbătorim pe Sfântul Vasile cel Mare

Creştinii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Vasile, episcopul Cezareii, unul dintre cei mai importanţi părinţi ai bisericii ortodoxe şi totodată unul dintre cei mai mari teologi creştini.

Prima zi a anului aminteşte de una dintre cele mai de seamă personalităţi ale Bisericii – Sfântul Ierarh Vasile cel Mare. Cărturar strălucit, mare duhovnic, părinte spiritual al credincioşilor, organizator al monahismului, Sfântul Vasile s-a născut în jurului anului 329 şi a murit în Cezarea în ziua de 1 Ianuarie 379. El provine dintr-o familie creştină binecunoscută: tatăl său Sfântul Vasile cel Bătrân, renumit învăţător în Pont, iar sora sa Macrina şi fratele său Grigore din Nyssa au devenit de asemenea sfinţi. Sub influenţa surorii sale Macrina, Vasile se apropie mai mult de biserică, iar în anul 370 este ales episcop al Cezareii acordând o mare atenţie păturii sărace şi celor oprimaţi iniţiind nenumărate acte de caritate. Scrierile Sfântului Vasile au o mare importanţă teologică şi au fost traduse pe tot globul, una dintre acestea, cea mai cunoscută, fiind „Liturghia Sfântului Vasile cel Mare”. Sfântul Vasile este serbat pe data de 1 ianuarie şi de asemenea pe 30 ianuarie împreună cu Sfântul Ioan Gură de Aur şi Sfântul Grigore – sărbătoare hotărâtă în anul 1081 de către Ioan Patriarhul Constantinopolului în memoria acestor trei mari sfinţi.

Sfântul Vasile – apărător de duhuri rele

În tradiţia populară, se spune că Sfântul Vasile este apărătorul spiritelor rele cu mare putere asupra răului. Tradiţia spune că prin rugăciunile sale se alungă spiritele necurate din oameni. Sfântul Vasile e unul dintre sfinţii care au făcut minunile cele mai mari şi e considerat păzitor de spirite rele, cu mare putere asupra dracilor.

În tradiţia românilor, Anul Nou, întâmpinat, în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie, se mai numeşte Revelion sau Seara Sfântului Vasile. Se spune cã în noaptea de Sfântul Vasile cerul se deschide de trei ori pentru câte o clipă. În tradiţia populară, Sfântul Vasile apare şi ca “mare beţiv”, care stă călare pe poloboc, iar de ziua lui se fac petreceri şi chefuri. De altfel, el s-a rugat de Dumnezeu să-i dea o zi, iar Domnul i-a dat cea dintâi zi, cea a Anului Nou. Fericit, Sfântul Vasile a luat un clopoţel şi i-a legat la toartă o crenguţă de busuioc şi s-a suit la ceruri să-i ureze lucruri bune. De aceea, de Sfântul Vasile există obiceiul de a ura.

Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii

Sfântul Vasile a lăsat o mulțime de obiceiuri, tradiții și superstiții de îndeplinit de ziua lui. Trebuie să fiţi atenţi pe cine veţi primi în case, pentru că așa cum este musafirul, așa va fi tot anul – bogat ori sărac. Tot în ziua de Sfântul Vasile se zice că e bine să se consume mult vin, existând credinţa că atât vin cât va bea omul în aceastã zi, atât sânge va avea în obraz în timpul anului. Tot tradiţia spune că prognoza meteo a anului se poate face după vremea din această zi.

One Thought to “Astăzi îl sărbătorim pe Sfântul Vasile cel Mare”

  1. Toader

    Cum-necum, dar iarasi ai dat cu bota in balta draga A.T. afirmand chiar de la inceput, cu surle si trambite ca marele ierarh, Sf. Vasile ar fi fost „unul dintre cei mai importanţi părinţi ai bisericii ortodoxe”, vaduvindu-i pe ceilalti crestini, inclusiv greco-catolici de a aspira si ei la binefacerile Sfantului, a carui Sfanta Liturghie se oficiaza aproape la fiecare slujba, exact ca la ortodocsi! Putin mai multa documentare in materialele scrise de tine zau ca n-ar strica, nu de alta, dar se produce o confuzie nemeritata!
    In rest, sa auzim numai de bine si Un An Nou Fericit!

Leave a Comment