Afacerile de succes din Sălaj, model pentru agricultorii din întreaga ţară

„Afaceri de succes pe suprafeţe mici în agricultură”. Sub acest slogan s-a desfăşurat în cursul acestei săptămâni la Alba Iulia un simpozion la care au luat parte reprezentanţi ai agriculturii din judeţul precizat, dar şi un întreprinzător sălăjean, proprietarul celei mai mari pepiniere din Sălaj. Este vorba despre inginerul Nelu Orlaie, din localitatea Hida, care în prezent este unul dintre cei mai mari producători şi distribuitori de material săditor de căpşuni şi arbuşti fructiferi din Transilvania.

Producţia de căpşuni, zmeur, coacăz negru, mur şi coacăz roşu pe care o cultivă la Hida a ajuns să fie cunoscută şi cumpărată în toată ţara şi în prezent se întinde pe o suprafaţă de zece hectare.
Afacerea de familie cu arbuşti a început-o în urmă cu aproximativ 11 ani, având atunci ca suprafaţă de cultivare şase ari de teren. În cadrul simpozionului, inginerul sălăjean a prezentat, celor aproximativ 50 de fermieri prezenţi, însemnătatea începerii unei astfel de afaceri menţionând faptul că suprafaţa agricolă, chiar şi de întinderi mici, nu este un impediment pentru a începe o activitate care să dea randament şi care poate să asigure o sursă de venit pentru întreţinerea unei familii. „Mulţi au impresia că o producţie calitativă se obţine de pe o suprafaţă mare de teren. Nu, nu este aşa şi asta am încercat să le explic celor prezenţi la simpozionul de la Alba Iulia, în special tinerilor. Se poate câştiga din agricultură, aici la noi în ţară, acest lucru îl pot face tinerii, care sunt tentaţi să plece. Pot să înceapă să cultive arbuşti fructiferi pe suprafaţe mici şi dacă totul se va face aşa cum trebuie, categoric o astfel de afacere va fi una prosperă”, a precizat inginerul. Tot în cadrul simpozionului, managerul pepinierelor de la Hida a prezentat tehnologia culturii căpşunului şi arbuştilor fructiferi, precizând că s-a impus pe piaţă cu un material biologic de foarte bună calitate la un preţ scăzut, succesul unei culturi depinzând mult de calitatea materialului săditor utilizat pentru plantare. Costul înfiinţării şi întreţinerii unui hectar de căpşun este de aproximativ 40.000 lei, iar la o producţie de 20 tone pe un hectar şi un preţ de valorificare de cinci lei pentru un kilogram se poate obţine un venit de 100.000 de lei şi un profit estimat de 40.000 – 50.000 de lei pe hectar.
Managerul Nelu Oralaie şi-a arătat disponibilitatea de a sprijini tinerii şi nu numai pentru a începe şi a dezvolta o afacere în acest domeniu. „Sunt dispus să dau o mână de ajutor tuturor celor care au nevoie, în special tinerilor. Am organizat fel de fel de simpozioane şi activităţi cu fermierii în diferite judeţe din ţară la cererea acestora, totul gratuit. Credeţi-mă, şi o spun cu toată sinceritatea, că este trist să plece lumea din ţară, mai ales tinerii. Ei trebuie şi pot să facă aici ceva!”, a adăugat managerul pepinierelor de la Hida.
Inginerul Nelu Orlaie va fi prezent la Convenţia Naţională de Pomicultură, care se va desfăşura în perioada 9-10 februarie la Poiana Braşov, în organizarea Asociaţiei Interprofesionale Prodcom Legume Fructe şi Centrul de Comunicare al Fermierilor, tema fiind – „Pomicultura din perspectiva PNDR 2014-2020”. La acestă convenţie vor fi prezentate prevederile subprogramului „Pomicultura” din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, precum şi modalităţile concrete prin care pomicultorii pot beneficia de măsurile de sprijin pentru creşterea competitivităţii sectorului.

2 Thoughts to “Afacerile de succes din Sălaj, model pentru agricultorii din întreaga ţară”

  1. Anonim

    ce te doare pe tine ca pleaca tinerii din tara dar mai rau te doare ca nu cumpara de la tine produsele pepinierei,nu-i asa?

  2. florin

    Esti perseverent ,serios si ambitios?Ai un vis pe care vrei sa ti-l implinesti?Acum, mai mult ca oricand, urmeaza-ti visul.Nu este necesara experienta.Se lucreaza part-time sau full-time, la alegere.Pentru mai multe detalii trimite textul INFO la adresa de email florin_03@yahoo.com

Leave a Comment