Adoptia sau a iubi copiii fara limite

Adoptia sau a iubi copiii fara limite

Prezenta parintilor alaturi de copiii lor, mai ales in primii ani de viata ai acestora, este foarte importanta. Cele mai recente studii dovedesc faptul ca parintii joaca un rol crucial in dezvoltarea sociala, emotionala, cognitiva si psihica a copilului, in special pana cand acesta implineste 3 ani. Insa, din anumite motive, unii parinti decid sa-si incredinteze copilul spre adoptie altor familii. Mariana Suciu, responsabil adoptii din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului (DGASPC) ne-a furnizat cateva informatii cu privire la cazurile de adoptie inregistrate anul trecut, precum si ce pasi trebuie urmati de familiile care vor sa adopte un copil.

Reporter: Cate cazuri de adoptie au fost finalizate in cursul anului trecut si ce pasi trebuie sa urmeze o familie care vrea sa adopte un copil?

Mariana Suciu: La sfarsitul anului trecut au fost finalizate aproximativ 20 de cazuri de adoptie, din care 13 copii au fost adoptati de familii din judetul Salaj, iar 6 au luat calea altor judete. Familia care vrea sa adopte un copil trebuie sa se prezinte la institutia noastra pentru a solicita eliberarea atestatului pentru adoptie. Acesta se elibereaza in urma unor acte de constituirie a unui dosar, iar lista cu toate documentele necesare le vom furniza noi. Dupa aducerea actelor se procedeaza la evaluarea sociala, psihologica, urmate de un curs de formare. La sfarsitul celor trei etape se hotaraste asupra acordarii sau neacordarii atestatului de persoana sau familie apta sa creasca un copil.

Rep: Ce conditii trebuie sa indeplineasca persoana sau familia pentru a putea duce la bun sfarsit adoptia?

M. Suciu: Sunt intr-adevar cateva conditii esentiale pe care trebuie sa le indeplineasca persoana sau familia in cauza, si anume sa aiba un venit, sa detina o locuinta, fie proprietate personala, fie sa faca dovada ca locuieste acolo in chirie si ca, in viitor, exista posibilitatea de a deveni proprietarul unei locuinte. Ce este mai important este sa indeplineasca garantiile morale, mai exact sa nu aiba cazier si sa aiba o conduita civilizata in societate. Cam acestea ar fi conditiile care trebuiesc indeplinite pentru a obtine atestatul. In momentul in care are atestatul, se trece la identificarea unui copil pentru acea familie, copil care trebuie cat de cat sa intruneasca asteptarile pe care aceasta le solicita (sex, grupa de varsta si etnie). Marea problema este grupa de varsta si etnia. Toate familiile vor sa adopte copii cat mai mici si, pe cat posibil, sa fie romani sau maghiari. Foarte multi au retineri fata de copii de etnie rroma.

Rep: Sunt familii care dupa consiliere isi schimba aceasta atitudine vizavi de copiii de etnie rroma?

M. Suciu: Sunt familii care devin mai flexibile in gandire dupa consiliere si dupa cursurile de formare, dar sunt si familii cu o gandire foarte rigida si prefera sa renunte la adoptie, decat sa adopte un astfel de copil. Cunoastem multe cazuri in care acesti copii sunt la fel de frumosi ca ceilalti, doar ca au venit pe lume intr-o familie de rromi, pornind pe drumul vietii cu o nesansa in fata celorlati.

Rep: Cat dureaza acest proces de adoptie?

M. Suciu: Pana in momentul in care acel copil este adoptat, adica sa ajungem in instanta si mama sa-si dea consimtamantul adoptiei, dureaza aproximativ 6-7 luni. Mai repede nu se poate, deoarece exista termeni care trebuie parcursi, pas cu pas, si nu se poate depasi acea perioada. Dupa ce familia in cauza are deja atestatul si copilul este adoptat, se face o potrivire teoretica, adica vedem daca acel copil pe care il avem indeplineste conditiile solicitate. Mai apoi, urmeaza potrivirea practica, intalnirea dintre copil si viitoarea familie adoptiva. Se vor realiza atatea intalniri cate consideram noi ca sunt necesare pentru ca micutul sa se ataseze cat de cat de viitoarea familie. Dupa ce avem convingerea ca toate lucrurile merg bine, atat familia cat si copilul vor fi bine se procedeaza la urmatoarea etapa, respectiv depunerea unui dosar la tribunal, pentru incredintarea in vederea adoptiei. Incredintarea se face pe o perioada de minim 90 de zile, pe care o mai numim si o perioada de proba, in care se urmareste evolutia relatiei dintre copil si familie, dupa care se intocmesc rapoarte lunare prin care se evidentiaza calitatea relatiilor. Dupa cele 90 de zile, se depune din nou un dosar la tribunal prin care solicitam incuviintarea adoptiei copilului la familia respectiva. Aceasta este ultima etapa in adoptie, cand parintii isi dau consimtamantul.

Rep: Care copii au mai multe sanse pentru a fi adoptati? Cei mici sau cei mari?

M. Suciu: Majoritatea familiilor nu vor sa adopte copii mari, fiindca atasamentul, afectivitatea, increderea se realizeaza mult mai greu la acestia. In aceste cazuri, copilul are mari probleme, deoarece a trecut prin multe etape care au fost destul de nefaste in viata lui si este foarte greu sa dobandeasca incredere foarte repede in alte persoane. Este o perioada mai lunga de tatonare, de intrebari, de raspunsuri.

Rep: Au existat si cazuri cand mamele naturale au dorit copilul inapoi?

M. Suciu: A existat anul trecut o familie care a venit sa isi ia copilul acasa, dupa o perioada de 5 ani. Copilul deja se obisnuise cu familia care il adoptase, iar familia naturala isi pierduse orice drept asupra lui. Dupa ce familia biologica isi da consimtamantul pentru adoptie in instanta, dupa ce i se comunica sentinta prin care s-a deschis procedura de adoptie si au trecut si cele 15 zile, timp in care poate face recurs, sentinta devine definitiva si irevocabila.

Rep: Cate cazuri de adoptie au fost finalizate in acest an?

M. Suciu: Pana in acest moment exista doar o singura adoptie finalizata si 4 pe rol, in judetul Salaj. Din cele 4 cazuri, doi dintre copii sunt in incredintare in vederea adoptiei in acea perioada de 90 de zile, iar pentru ceilalti 2 am depus deja actele la tribunal, pentru ultima etapa, si anume incuviintarea adoptiei. In momentul de fata avem 8 copii adoptabili, toti de etnie rroma. Toti copilasii sunt nascuti in perioada 2000-2006 si se afla in familiile de asistenti maternali. In cazul in care familia biologica isi modifica statutul social si are conditii mai bune, copilul poate fi reintegrat, desi sunt cazuri foarte rare de acest gen.

In societatea noastra mai intampinam inca multe dificultati in ceea ce priveste adoptia, dar ne da dreptul la optimism faptul ca parintele adoptator nu mai este singur. El poate privi cu realism si in mod pozitiv problema adoptiei, iar dificultatile aparute de-alungul acestui drum anevoios, si totodata frumos, pot fi solutionate cu ajutorul specialistilor in adoptie, mereu disponibili in a oferi o mana de ajutor.

Leave a Comment