“Inundatii” pe Crasna si Somes

“Inundatii” pe Crasna si Somes

O situatie de urgenta ivita in urma precipitatiilor abundente a fost simulata ieri in judetul Salaj, in bazinele raurilor Crasna si Somes. Potrivit informatiilor furnizate prin Biroul de presa al Administratiei Bazinale de Apa Somes-Tisa (ABAST), exercitiul de simulare a vizat gestionarea situatiilor de urgenta generate de inundatii in judetele Salaj si Satu Mare. Demersul se incadreaza in Planul principalelor activitati ale Comitetului ministerial pentru situatii de urgenta pe anul 2011 si a fost pus in aplicare de ABAST.

La exercitiu au participat reprezentanti ai Ministerului Mediului si Padurilor, ai Administratiei Nationale Apele Romane, ABAST, ai Sistemului de Gospodarire a Apelor Salaj si SGA Satu Mare, Agentiei Nationale de Meteorologie, Centrului Meteorologic Regional Transilvania Nord Cluj, Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Satu Mare, Consiliului Judetean pentru Situatii de Urgenta Salaj.

Prin desfasurarea exercitiului de simulare s-a urmarit verificarea modului de functionare a fluxului informational hidrometeorologic pentru avertizarea si alarmarea populatiei, modul de conlucrare la nivelul judetului a tuturor structurilor implicate in gestionarea situatiilor de urgenta generate de inundatii si fenomene meteorologice periculoase, precum si modul in care administratia publica locala cunoaste procedurile elaborate de Ministerul Mediului si Padurilor pentru managementul riscului la inundatii.

In scenariul exercitiului s-a luat ca ipoteza depasirea pragurilor critice de precipitatii sub forma de ploaie cazute pe un sol umed, precipitatii insotite de vijelii, propagarea din amonte a unei unde viitura pe raurile Somes si Crasna, context in care s-a prognozat atingerea si depasirea cotelor de aparare pe aceste cursuri de apa.

Alte articole

Leave a Comment