Medicii de familie salajeni pun presiune pe Casa de Asigurari de Sanatate

Medicii de familie salajeni pun presiune pe Casa de Asigurari de Sanatate

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a atras atentia presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Lucian Duta, asupra unor grave abateri in derularea contractelor dintre casele de asigurari si cabinetele medicilor de familie, prin aplicarea neuniforma si incoerenta a prevederilor contractului -cadru. Mai exact, ministrul s-a referit la plata medicilor pentru zilele in care acestia nu aveau contractul cadru incheiat, ei aflandu-se in actiunea de protest demarata din cauza nemultumirii fata de actul respectiv. “Conform sesizarilor pe care le-am primit din teritoriu, exista, pe parcursul lunii iunie, o serie de disfunctionalitati in aplicarea prevederilor contractului cadru la nivel national, care perturba activitatea cabinetelor medicilor de familie. Astfel, am fost sesizati ca in unele judete ca de exemplu Buzau, Giurgiu sau Harghita nu se plateste capitatia pentru perioada in care medicii s-au aflat in actiunea de protest, cu toate ca acestia si-au desfasurat activitatea medicala. De asemenea, au fost semnalate probleme cu privire la raportarea si preluarea serviciilor efectuate de medicii de familie in luna iunie”, a declarat ministrul Sanatatii.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii, exista o incoerenta in aplicarea prevederilor legale la nivelul caselor de asigurari de sanatate. Astfel, unele Case Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) considera ca o consultatie a unui pacient este valabila numai dupa ce s-a incheiat cu o prescriptie medicala. In alte judete aceasta regula nu este valabila. De asemenea, in unele parti intre cabinetele medicale si Casele de Asigurari s-au incheiat contracte pentru perioada in care medicii de familie au declansat protestul, in alte judete exista acte aditionale. “Aceasta inconsecventa la nivel national dauneaza atat activitatii cabinetelor de medicina primara, cat si relatiilor dintre partea medicala si administratie. Trebuie sa fim mai atenti asupra acestor neintelegeri pentru ca, din pacate, nemultumirile se rasfrang asupra pacientilor”, a declarat Cseke Attila.

Desi Salajul nu se numara printre judetele mentionate de ministrul Sanatatii, are si el o situatie tensionata in ceea ce priveste subiectul sus amintit. Astfel, in timp ce unii medici care au protestat fata de contractul cadru si care nu au anuntat la termen, CJAS Salaj, intentia de a semna actul cu pricina cer sa fie platiti inclusiv pentru zilele de protest, conducerea CJAS spune „Nu”. „Fiecare medic va fi platit de la data la care a optat sa intre in contract cu CJAS, optiunea fiecaruia regasindu-se in cererea pe care fiecare a scris-o si a inregistrat-o la CJAS Salaj. Medicii fac tot felul de presiuni, inclusiv asupra mea, dar am luat o hotarare si o aplic”, ne-a declarat presedintele CJAS Salaj, Claudiu Barsan, care a subliniat ca, desi reprezentantii MS au o alta opinie fata de subiect, CJAS va mentine hotararea luata.

Doar 30 de medici, reprezentand un sfert din medicii de familie din Salaj, au depus, pana la 1 iunie, cereri pentru semnarea contractului cadru pe 2011, iar pana in 9 iunie, trei sferturi anuntasera ca vor incheia actul cu pricina. Restul medicilor au acceptat situatia, dupa anuntul facut in 9 iunie de presedintele Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihaila, cum ca medicii de familie din intreaga tara vor depune actele pentru contractare pentru binele bolnavilor.

Alte articole

Leave a Comment