Ziua Sănătăţii, celebrată şi în Sălaj

Siguranţa Alimentaţiei este tema aleasă în acest an pentru a marca Ziua Mondială a Sănătăţii. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, aceasta se celebrează în fiecare an, în 7 aprilie, dată la care a luat fiinţă Organizaţia Mondială a Sănătăţii în anul 1948 şi reprezintă o oportunitate pentru locuitorii din orice comunitate să se implice în activităţi care pot duce la o stare de sănătate mai bună.
„Tema aleasă pentru anul 2015 este de maximă importanţă pentru toţi, având scopul de a sensibiliza guvernele, fermierii, producătorii, comercianţii, personalul din domeniul sănătăţii şi consumatorii despre importanţa siguranţei alimentaţiei, precum şi rolul fiecăruia pentru a ne asigura că mâncarea din farfuriile oamenilor este sigură pentru a fi consumată. În România, campania de celebrare a Zilei Mondiale a Sănătăţii, se desfăşoară sub sloganul <<De la fermă până în farfurie, Mâncarea sigură să fie>>”, a precizat sursa citată.
Siguranţa alimentaţiei este un domeniu de acţiune al sănătăţii publice care protejează consumatorii de riscurile de toxiinfecţie alimentară sau alte boli acute sau cronice transmise prin alimente. Alimentele pot conţine bacterii, virusuri, paraziţi sau substanţe chimice care sunt responsabile de peste 200 de maladii, de la boala diareică acută şi până la cancer.
Bolile transmise prin alimente pot influenţa dezvoltarea socio-economică prin împovărarea sistemelor de sănătate, afectarea economiilor naţionale, a turismului şi comerţului. Siguranţa alimentaţiei este, prin urmare, o condiţie preliminară pentru securitatea alimentară. Modificările în producţia, distribuţia şi consumul alimentelor, modificările de mediu, apariţia de noi germeni patogeni, rezistenţa antimicrobiană dar şi intensificarea turismului şi comerţului, cu posibilitatea de diseminare fără a ţine cont de graniţe, impun întărirea sistemelor de siguranţă alimentară, atât la nivel naţional cât şi internaţional.
După cum au explicat reprezentanţii DSP Sălaj, în acest sens, întreaga campanie este centrată pe cele cinci mesaje cheie concepute de OMS, pentru siguranţa alimentaţiei, respectiv: păstrarea curăţeniei, separarea alimentelor gătite de cele crude, gătirea cât mai bine a alimentelor, păstrarea alimentelor la temperaturi sigure şi folosirea surselor de apă şi materii sigure. Măsurile de prevenire au la bază aceleaşi principii, indiferent de etiologie. Prevenţia se aplică în toate etapele lanţului alimentar, din momentul producţiei, prelucrării, preparării şi până la consum, atât pentru alimentele destinate comercializării cât şi pentru cele din gospodărie. Cele cinci mesaje cheie ale OMS stau la baza programelor educaţionale pentru prelucrătorii de alimente şi consumatori. Ele sunt importante, în special, pentru a preveni intoxicaţiile alimentare.

One Thought to “Ziua Sănătăţii, celebrată şi în Sălaj”

  1. […] Siguranţa Alimentaţiei este tema aleasă în acest an pentru a marca Ziua Mondială a Sănătăţii. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, aceasta se celebrează în fiecare an, în 7 aprilie, dată la care a luat fiinţă Organizaţia Mondială a Sănătăţii în anul 1948 şi reprezintă o oportunitate pentru locuitorii din orice comunitate să se implice în activităţi care pot duce la o stare de sănătate mai bună. “Tema aleasă pentru anul 2015 este de maximă importanţă pentru toţi, având scopul de a sensibiliza guvernele, fermierii, producătorii, comercianţii, personalul din domeniul sănătăţii şi consumatorii despre importanţa siguranţei alimentaţiei, precum şi …read more […]

Leave a Comment