Zeci de sălăjeni s-au îmbolnăvit anul trecut de TBC. „Boala sărăciei” a lovit și un copil

Numită „boala săracilor”, tuberculoza este deosebit de periculoasă, iar datele autorităților medicale sălăjene arată că, anul trecut, în Sălaj au fost înregistrate 32 de cazuri de îmbolnăvire cu TBC.

Din fericire, numărul îmbolnăvirilor cu tuberculoză continuă să scadă în Sălaj. „Tuberculoza are un trend descendent. În anul 2021 s-au înregistrat 32 de cazuri de noi îmbolnăviri, un caz la un copil, iar restul la adulți. La sfârșitul anului erau înregistrate 40 de cazuri, cele mai multe fiind înregistrate în mediul rural”, a declarat directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Sălaj, dr Ligia Marincaș.

Netratată, tuberculoza ucide

Potrivit www.reginamaria.ro, „tuberculoza este o afecțiune contagioasă, potențial fatală dacă este netratată, care afectează de obicei plămânii, deși poate afecta aproape orice organ din organism. În fiecare secundă, pe glob se produce o noua infecție TBC. Se crede că aproximativ o treime din toți oamenii din lume sunt infectați, dar din fericire, majoritatea au o infecție latentă. Doar un mic procent din aceste infecții progresează la tuberculoza activă. Potrivit OMS, cele mai multe cazuri sunt înregistrate la bărbați (57 la sută), dar sunt afectați și copiii sub 15 ani (11 la sută). În România, TBC este întâlnită mai frecvent decât în alte țări ale UE, se estimează că apar în medie 130 de cazuri la 100 000 de locuitori, față de media europeană de circa 30 bolnavi la suta de mii de locuitori. Se consideră că sunt aproximativ 30 000 bolnavi în toată țara”. Potrivit experților, boala se transmite pe cale aeriană, aceste particule sunt eliminate de pacienții cu TBC activă prin tuse, cântat, vorbire și strănut. Studiile epidemiologice au arătat că transmisibilitatea se termină în două săptămâni de la începerea tratamentului eficient al pacienților, se mai arată pe reginamaria.ro.

Simptome

Printre principalele simptome ale bolii se numără tusea, care durează mai mult de trei luni, tuse cu spută verde sau galbenă, durere toracică sau durere care apare la respirație ori tuse, dificultăți de respirație și scăderea în greutate.

Fotografie cu caracter ilustrativ

One Thought to “Zeci de sălăjeni s-au îmbolnăvit anul trecut de TBC. „Boala sărăciei” a lovit și un copil”

  1. […] Numită „boala săracilor”, tuberculoza este deosebit de periculoasă, iar datele autorităților medicale sălăjene arată că, anul trecut, în Sălaj au fost înregistrate 32 de cazuri de îmbolnăvire cu TBC. Din fericire, numărul îmbolnăvirilor cu tuberculoză continuă să scadă în Sălaj. „Tuberculoza are un trend descendent. În anul 2021 s-au înregistrat 32 de cazuri de noi îmbolnăviri, un caz la un copil, iar restul la adulți. La sfârșitul anului erau înregistrate 40 de cazuri, cele mai multe fiind înregistrate în mediul rural”, a declarat directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică…  » Mai multe detalii […]

Leave a Comment