VALERIU GHEORGHIŢA: „Am solicitat ridicarea vârstei pentru vaccinul AstraZeneca la 65 de ani”

Coordonatorul campaniei nationale de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, a anunţat, la Antena 3, că a solicitat autorităţilor abilitate creşterea pragului de vârstă la 65 de ani pentru administrarea vaccinului produs de compania anglo-suedeză AstraZeneca, relatează Hotnews.

„Pot spune în premieră că săptămâna trecută am făcut o solicitare oficială către comisiile de specialitate din Ministerul Sănătăţii şi către Agenţia Naţională a Medicamentului, pentru reevaluarea criteriului de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca, având în vedere că au apărut date suplimentare cu privire la eficacitatea indubitabilă a acestui vaccin la persoanele cu vârste peste 55 de ani.

Avem în vedere fie creşterea pragului de vârstă la 65 de ani, fie eliminarea completă. Datele din Marea Britanie, din Scoţia, arata eficacitatea foarte bună, de peste 94% în prevenire internărilor şi a formelor de grave de boală provocată de COVID-19.

Cred că toate datele recomandă în acest moment această creştere a limitei la 65 de ani sau eliminarea ei. În marea lor majoritate, dozele AstraZeneca administrate în Marea Britanie au fost folosite la persoane cu vârsta de peste 65 de ani”, a declarat Gheorghiţă.

La acest moment, în România, produsul AstraZeneca este administrat doar celor până în 55 de ani.

Vineri, Canada a aprobat acest vaccin pentru toată populaţia adultă, spunând că eficacitatea la cei peste 65 de ani este arătată de datele din afara testelor clinice. Tot vineri, Polonia a anunţat că ridică vârsta pentru vaccinul AstraZeneca la 69 de ani.

Agenţia Europeană a Medicamentului a aprobat vaccinul, pe 29 ianuarie, pentru toţi cei peste 18 ani.

Mai multe ţări europene, printre care Germania, Spania, Austria, Olanda, Italia şi Belgia au limitat vârsta pentru AstraZeneca la 65 de ani.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

Leave a Comment