Vaccinul hexavalent se lasă aşteptat. În timp ce părinţii se tem pentru sănătatea copiilor lor, DSP Sălaj dă asigurări că totul va fi bine

Sălajul, ca de altfel întreaga ţară, se confruntă cu o criză fără precent de vaccinuri pentru bebeluşi. În urma problemelor apărute în distribuirea dozelor de vaccin hexavalent de către Polisano, compania care a câştigat, în primă fază, contractul la nivel naţional, Ministerul Sănătăţii a decis să rezilieze acest contract.

În 13 septembrie, a semnat un contract pentru achiziţia, în regim de urgenţă, a 255.000 de doze de vaccin şi a dat asigurări că în decursul a două săptămâni, hexavalentul va fi distribuit, prin direcţiile de sănătate publică, medicilor de familie.

Până vineri, 30 septembrie, în judeţul Sălaj nu ajunsese nicio doză din cele promise, însă oficialii DSP Sălaj erau optimişti că vaccinul va fi fi furnizat în curând.

Potrivit Ligiei Marincaş, directorul DSP Sălaj, instituţia a solicitat pentru această perioadă în jur de 2.800 de doze, suficiente pentru a asigura vaccinarea restanţierilor, dar şi a bebeluşilor programaţi pentru imunizare în cursul lunilor septembrie şi octombrie.

Părinţi panicaţi

În cursul acestui an, furnizarea acestui vaccin a dat multe bătăi de cap, atât autorităţilor, cât şi medicilor de familie şi părinţilor, după ce Polisano nu a reuşit să asigure necesarul la nivel naţional. Aşa se face că vaccinurile au fost distribuite cu porţia, ultima tranşă, de 1.380 de fiole fiind transmisă medicilor din judeţ în cursul lunii iunie. Cantitatea nu a acoperit decât 60 la sută din necesar, astfel că lista restanţierilor a continuat să se mărească.

Situaţia îi nemulţumeşte şi pe medicii de familie, puşi în situaţia de a da explicaţii părinţilor îngrijoraţi pentru sănătatea odraslelor. Pe lista medicului de familie Olimpia Moigrădean din Zalău figurează 50 de bebeluşi care aşteaptă să primească vaccinul: “S-a depăşit cam cu două luni data la care sugarii trebuiau să fie imunizaţi. Mai grav este că printre restanţieri se numără bebeluşi care au acum patru luni, vârstă la care ar trebui să primească a doua doză, iar ei nu au primit nici măcar pe prima, cea prevăzută pentru administrare la vârsta de două luni. Din fericire pentru ei, imunitatea împotriva virusului Hepatitei B este asigurată de vaciinul pe care l-au primit la naştere”. Doctorul susţine că prioritari în administrarea hexavalentului vor fi sugarii care nu au primit încă prima doză.

Același lucru îl declară și oficialul DSP Sălaj, potrivit căruia se va încerca, în măsura posibilităților, acoperirea nou-născuților cu prima doză, „pentru ca fiecare să aibă un pic de imunitate, care să înceapă să se consolideze”. În cazul unui copil de 11 luni, dacă se amână o lună-două, administrarea vaccinului, nu reprezintă un pericol deosebit. Important este ca legătura dintre medicul de familie şi părinte să fie foarte bună, iar când hexavelentul va fi disponibil, copiii să fie chemaţi pentru recuperări”.

Oficial DSP Sălaj: “Recuperarea se poate face oricând”

Ligia Marincaş a dat asigurări că “nu se întâmplă nimic” dacă vaccinul nu este făcut la vârsta prevăzută în Calendarul Naţional de Vaccinare: “Recuperarea se poate face oricând, toată problema este să adaptezi schema de vaccinare vârstei. În fiecare lună transmitem medicilor de familie instrucţiuni cu privire la schema de vaccinare şi la schema de recuperare, în funcţie de contingentele imunizate anterior”.

Doctorul Moigrădean susţine că în urma mediatizării epidemiei de rujeolă, mulţi dintre părinţii copiilor nevaccinaţi au intrat în panică. Pentru că hexavalentul nu se găseşte în farmaciile din România, unii au încercat să aducă produsul din alte ţări europene. Medicii de familie atrag, însă, atenţia că dacă în transportarea dozei nu este respectat lanţul de frig, vaccinul îşi pierde eficienţa. “Vaccinul trebuie transportat şi păstrat la rece, altfel el devine inactiv şi nu mai dă imunitate împotriva bolilor în cauză. Eu una nu îndrăznesc să administrez un vaccin pe care mi-l aduce un părinte”, a menţionat dr. Olimpia Moigrădean.

Vaccinul hexavalent combină, într-o singură doză, cele trei vaccinuri care se fac bebeluşilor la vârsta de 2 luni, 4 luni şi 11 luni, împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, haemophilus, hepatitei B şi poliomielitei. Toate sunt boli foarte grave, iar unele, mortale. Hexavalentul face parte din schema obligatorie de imunizare şi este administrat, gratuit, copiilor. Primul plus al acestui vaccin este că injectarea se face o singură dată, copiii căpătând, astfel, protecţie, împotriva a şase boli.

Leave a Comment