Un pericol pentru sănătatea noastră: Antibioticele – niciodată împotriva răcelii obișnuite sau a gripei!

Rezistența la antibiotice a devenit, în ultimul deceniu, un pericol real pentru sănătatea noastră. Luate haotic, fără un consult medical și o prescripție strictă, doar “după ureche” sau din ceea ce auzim de la alţii, administrarea de antibiotice reprezintă un lucru pe care îl vom regreta cu siguranță, mai târziu. Antibioticele au salvat și vor salva în continuare vieți, iar acesta este un adevăr de netăgăduit. Singura condiție este ca acestea sa fie administrate corect și mereu în urma consultării unui medic.

Utilizarea greșită a antibioticelor poate determina în scurt timp rezistența bacteriilor, de aceea este atât de important să le utilizam corect. Tulpinile rezistente de bacterii nu mai pot fi tratate cu succes de antibiotice și se pot multiplica liber, putând să ne pună sănătatea sau chiar viața în pericol, în anumite cazuri. Infecțiile cauzate de aceste bacterii necesită un timp mult mai mare pentru a fi vindecate.

Acest lucru poate avea consecințe grave, în special pentru copiii mici, persoanele în vârstă sau cele imuno-compromise. Automedicația nu este un mod de a utiliza antibioticele judicios. Aproape 40 la sută dintre români cred în mod greșit că antibioticele se pot folosi împotriva răcelii și gripei. Cel mai important lucru pe care trebuie să-l știm despre antibiotice este ca acestea sunt active doar asupra bacteriilor și nu au niciun efect asupra virusurilor. Multe infecții comune sunt de obicei cauzate de viruși. Acestea includ infecții respiratorii cum ar fi tusea, bronșita, gripa sau răceala. Dintre virusuri fac parte: virusul gripal, rujeolic, herpetic, rabic, papilloma, imunodeficienței umane, virusul poliomelitei sau virusul hepatic etc.

Antibioticele nu ajuta în tratamentul bolilor produse de virusuri și de aceea, dacă ele se iau după ureche, e posibil ca în cazul în care totuși este nevoie de astfel de medicamente, eficiența lor sa fie compromisă.  Prin urmare, anumite antibiotice nu mai au efect în tratamentul împotriva infecțiilor bacteriene, organismul dezvoltând așa numita rezistență bacteriană. Astfel, se iau prea multe antibiotice, ele nu mai dau rezultate, iar dacă sunt înlocuite cu altele mai bune, mai puternice, pot să apară mai multe efecte secundare făcând ca organismul să sufere și mai mult și vindecarea să fie întârziată ori chiar imposibilă.

În concluzie, administrarea de antibiotice pentru infecțiile virale cum sunt guturaiul,  răcelile, gripa, sau gâtul inflamat: nu vor vindeca infecția, nu vor împiedica răspândirea bolii, nu va vor ameliora starea generală, pot provoca reacții adverse neplăcute sau chiar grave, pot contribui la rezistența la antibiotice făcând ca un tratament ulterior necesar să devină practice inutil.

Pentru a fi eficiente în infecțiile date de bacterii,  antibioticele se administrează diferit în funcție de tipul și localizarea infecției, de gravitatea acesteia dar și caracteristicele pacientului. Administrarea corectă include alegerea antibioticului potrivit, alegerea dozei zilnice corespunzătoare, stabilirea intervalului de timp între administrări și stabilirea numărului de zile potrivit de tratament. Aceste informații vi le furnizează medicul și vi le explică farmacistul, iar reușita tratamentului și păstrarea eficacității antibioticelor depind de respectarea indicațiilor și sfaturilor specialiștilor. În concluzie, este bine să nu uităm niciodată că: Antibioticele se prescriu doar de către medic, după consultul medical. Antibioticele nu tratează niciodată durerea (de cap, de dinți, de spate, de oase) sau febra.

Antibioticele se iau conform prescripției medicale; nici mai mult, nici mai puțin, cu respectarea unor ore de administrare, pe cât posibil. Dacă este necesară folosirea unui probiotic – acesta este un lucru pe care tot medical ni-l poate spune, în funcție de sensibilitatea fiecăruia, așadar nici utilizarea acestor produse care beneficiază de o reclamă agresivă, nu este recomandată.  Antibioticul, atunci când este prescris, se poate lua, în dozele menționate pentru fiecare caz în parte, împreună cu un analgezic (împotriva durerii). Este bine de știut și faptul că anumite antibiotice nu sunt eficiente în privința unor bacterii – fiecare bacterie sau grup de bacterii având antibioticul clar stabilit. Nu luați niciodată un antibiotic dacă medicul nu v-a prescris, în urma unui consult, acest lucru.

 

Leave a Comment