Spitalul Judeţean are nevoie de aparatură medicală de 9 milioane de euro

Autorităţile judeţene pregătesc terenul pentru exerciţiul financiar 2014-2020 al Programului Operaţional Regional. În acest sens, conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj a solicitat reprezentanţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Zalău să facă o evaluarea a necesarului de aparatură medicală. „Am cerut ca fiecare secţie să facă o evaluare a necesarului de aparatură medicală, după care, în funcţie de gradul de competenţă existent vom decide ce va cuprinde lista finală a investiţiilor. Deocamdată pregătim documentaţia, pentru a putea depune proiectul cât mai repede cu putinţă după ce sesiunea 2014-2020”, ne-a declarat Tiberiu Marc, preşedintele CJ Sălaj.
Solicitările medicilor din fiecare secţie a celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ au fost deja centralizate şi transmise Direcţiei Managementul Proiectelor şi Dezvoltare Regională din Cadrul CJ Sălaj. Iar suma totală rezultată nu este deloc mică: nouă milioane de euro, după cum spune Laurenţiu Barna, managerul SJU Zalau.
„Necesarul făcut vizează atât Ambulatoriul, cât şi secţiile Spitalului şi Unitatea de Primire a Urgenţelor. Evident, nu toate dispozitivele medicale solicitate de către medicii noştri vor rămâne în lista finală”, a precizat oficialul Spitalului Judeţean. În schimb, mai spune sursa citată, anumite investiţii vor fi trecute la categoria priorităţilor, întrucât fiecare secţie are nevoi urgente. Printre acestea se numără un Eco Doppler pentru Secţia Cardiologie, un laparoscop pentru Blocul Operator, un gastroscop pentru Compartimentul Gastroenterologie, staţii de monitorizare pentru Secţia Anestezie şi Terapie Intensivă, mese de operaţii şi truse medicale pentru Compartimentul Neurochirurgie, dar şi un computer tomograf.
Achiziţia de aparatură medicală nouă şi performantă va permite Spitalului Judeţean să facă faţă concurenţei tot mai acerbe de pe piaţa medicală, unde unităţile private au început să câştige teren. „Dacă aparatele sunt vechi, pierdem puncte şi, implicit, bani, în relaţia contractuală pe care o avem cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Sălaj. Iar cei care vor avea de câştigat sunt concurenţii de pe piaţa privată. Încadrarea unui spital într-un grad de competenţă se face şi în funcţie de platoul tehnic, prin urmare acesta trebuie îmbunătăţit cu echipamente medicale de ultimă generaţie”, a explicat Laurenţiu Barna.
În ceea ce priveşte investiţiile care nu vor fi cuprinse în lista finală, şeful administraţiei judeţene, în subordinea căreia se află SJU Zalău, a precizat că ar putea fi asigurate din fondurile Ministerului Sănătăţii. „O parte dintre solicitările formulate de către medici vizează echipamente de valoare mai mică. Pentru a le achiziţiona, încercăm să obţinem de la Ministerul Sănătăţii nişte bani. Prin proiectul pe care vrem să-l derulăm în cadrul POR ne propunem să dotăm Spitalul Judeţean cu echipamente pe care Ministerul nu le finanţează în mod obişnuit”, a mai spus Marc.

Leave a Comment