Spitalele ar putea creşte, din octombrie, alocaţiile de hrană pentru bolnavi

Alocațiile de hrană pentru pacienții din spitale ar putea crește, după opt ani, în funcție de afecțiunile pentru care sunt internați, potrivit unui potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern supus dezbaterii publice.

 Actualele alocaţiile de hrană pentru pacienţii din unităţile sanitare publice au fost aprobate prin HG 429/16 aprilie 2008, valoarea lor fiind cuprinsă între 7 şi 13 lei, pentru bolnavii adulţi şi între 1,8 şi 14,5 lei, pentru copii, pe categorii de vârstă şi afecţiuni.

Potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, alocaţia de hrană zilnică pentru pacienţii cu TBC şi HIV/SIDA adulţi ar putea creşte, din luna octombrie a acestui an, la 16 lei, iar pentru copii, la 15 lei, pentru bolnavi cu hepatită şi neoplazicii adulţi – la 15 lei, iar pentru copii – la 16,4 lei, pentru bolnavi cu diabet adulţi – la 15 lei, iar pentru copii – la 17,5 lei, pentru pacienţii arşi – la 15 lei, iar pentru alţi bolnavi adulţi – la 10 lei, pentru lăuze – la 15 lei, pentru bolnavi în leprozerii – la 11 lei, pentru cei cu hemodializă – la 9 lei, pentru bolnavul psihic şi cel cu internare obligatorie – la 12 lei, iar pentru cei internaţi în staţionare de zi – la 7 lei.

În plus, proiectul prevede ca alocaţia pentru o raţie de jumătate de litru de lapte distribuit prin unităţile sanitare care se acordă în completarea alimentaţiei naturale să fie de 3 lei, alocaţia de hrană pentru însoţitori ai bolnavilor internaţi în unităţi sanitare să fie de 7 lei, iar pentru bolnavi străini internaţi la Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie să fie o alocaţie de hrană de 19,4 lei.

La propunerea de majorare a alocaţiilor de hrană pentru pacienţi au fost avute în vedere calculul cuantumului acestora, pe categorii de pacienţi şi de boli, efectuat de medicii specialişti nutriţionişti de la Institutul de Nutriţie şi Boli Metabolice, Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului şi alte institute de specialitate, respectiv spitale, precum şi indicele preţurilor de consum la mărfuri alimentare, în perioada mai 2008-iunie 2016, de 108,12 la sută.

Iniţiatorii proiectului susţin că majorarea alocaţiilor de hrană nu necesită creşterea bugetelor spitalelor, ci reprezintă doar prevederea legală care permite cheltuirea unor sume mai mari pentru hrana pacienţilor din bugetele unităţilor sanitare. Suma necesară pentru hrana pacienţilor este cuprinsă în tariful pe caz ponderat (TCP) prin care spitalele sunt finanţate de CNAS în baza contractelor lunare sau anuale, nefiind un capitol bugetar care ar trebui acoperit prin alocare suplimentară din alte surse, arată Ministerul Sănătăţii.

Iniţiatorii proiectului mai spun că nivelul alocaţiilor de hrană reprezintă limita maximă, ce poate fi depăşită prin hotărâri ale unităţilor administrativ-teritoriale pentru spitalele din subordine, cu suportarea de către acestea, din bugetele proprii, a cheluielilor suplimentare, precum şi la solicitarea persoanelor fizice beneficiare, care vor suporta cheluielile suplimentare corespunzătoare.

Noile tarife au fost stabilite după discuţii cu nutriţionişti şi sunt superioare celor rezultate din aplicarea ratei inflaţiei la cuantumurile actuale. Ţinând seama de importanţa alimentaţiei în tratamentul bolnavilor, precum şi de faptul că, în cele mai multe cazuri, nivelul alocaţiilor de hrană aprobat a fost subdimensionat comparativ cu cel reieşit din calculul necesarului caloric, au fost luate în considerare sumele comunicate de specialişti, se precizează în Nota de fundamentare a proiectului.

În cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, cuantumul alocaţiilor de hrană pentru adulţi şi copii, în funcţie de afecţiunile pentru care sunt internaţi, este la nivelul maxim permis de către legislaţia în vigoare. Din această sumă, pacienţii beneficiază de trei mese pe zi, la care se adaugă două gustări.

2 Thoughts to “Spitalele ar putea creşte, din octombrie, alocaţiile de hrană pentru bolnavi”

  1. prostu!

    ”Actualele alocaţiile de hrană”?
    tanti, da rau mai stai cu atentia sau acordurile gramaticale

  2. Putas

    Da numa no bolonzit governantii,da aistia or vre sa sa ciomurleasca betejii de atata potol,or stiu ei bine ce stiu ca oricum jumatate din potol il papa angajatii corhazalor?!

Leave a Comment