Specialişti din patru ţări dezbat la Zalău problema infecţiilor intraspitaliceşti

Medici, asistente medicale, directori de spitale, directori de îngrijiri, reprezentanţi ai direcţiilor de sănătate publică din ţară, precum şi specialişti în domeniul sanitar din Marea Britanie, Malta şi Germania sunt prezenţi, în aceste zile, la Zalău, în cadrul celei de-a opta ediţie a Conferinţei de Sterilizare.
Tema conferinţei din acest an – “Pacientul pe primul loc. Cele mai bune practici de prevenire a infecţiilor asociate activităţii medicale” – doreşte să aducă în atenţia personalului medical importanţa calităţii şi siguranţei în îngrijirile oferite pacientului.
Agenda evenimentului este structurată pe şase sesiuni de prezentări ştiinţifice, care sunt organizate la nivelul cunoştinţelor de ultimă oră din domeniile curăţeniei, dezinfecţiei, sterilitzării, îngrijirii pacientului şi prevenirii infecţiilor intraspitaliceşti. Acestor sesiuni li se adaugă două ateliere de lucru, în cadrul cărora participanţii pot afla informaţii despre metodele de actualitate privind prevenirea transmiterii încrucişate a infecţiei. Prezentările sunt susţinute de membri din conducerea Infection Prevention Society, una dintre cele mai mari şi mai influente societăţi pentru prevenirea infecţiilor din Europa.
Invitat de marcă al manifestării, prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a ţinut să felicite organizatorul, Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, pentru că „de foarte mulţi ani au această preocupare legată de controlul infecţiilor intraspitaliceşti şi au făcut un lucru proactiv. Sunt un foarte bun model, pe care am putea să îl urmăm sau împreună cu care am putea să dezvoltăm un concept de implementat în mod real în spitalele din România şi să reuşim schimbarea de mentalitate. Dincolo de orice acte normative, de legislaţie în domeniu, cred că trebuie să schimbăm mentalitate şi comportamentul acolo unde lucrăm”.

Campania „Bună. Numele meu este” ajunge la Spitalul Judeţean

Cunoscuţi pentru implicarea lor în sprijinirea activităţii din SJU Zalău, specialiştii din Marea Britaniei nu au lipsit nici în acest an de la conferinţă. Asistenta medicală Carole Hallam, membră a Infection Prevention Society, a precizat că relaţia dintre cele două părţi este una construită pe încredere, prietenie şi muncă în echipă. „Vedem schimbări făcute la Spitalul din Zalău şi care au fost, mai apoi, preluate de spitale din toată ţara”, a spus asistenta.
Ea a anunţat, cu acelaşi prilej, că în acest an, în unitatea medicală din Zalău se va derula campania „Hello. My name is/Bună. Numele meu este”, care reaminteşte personalului medical că trebuie să se prezinte pacientului la iniţierea contactului cu acesta. „Este un lucru mic, cu impact atât de mare asupra pacientului care primeşte îngrijiri medicale”, a explicat Carole Hallam.
Campania a fost iniţiată de Kate Granger, un medic din Marea Britanie devenit pacient, după ce a fost diagnosticată, la vârsta de 20 de ani, cu cancer în fază terminală. În această postură, ea a remarcat că nu toate asistentele medicale cu care interacţiona se prezentau. Deşi Kate a decedat în urmă cu un an, soţul său continuă campania care a ajuns în spitale din multe ţări şi, acum, şi în România.

Leave a Comment