Salariile din sistemul sanitar vor fi majorate cu 100 de lei

 

Salariile angajaţilor din sistemul sanitar şi de asistenţă socială vor fi majorate, de la 1 ianuarie 2015, cu 100 de lei brut. Decizia a fost luată de Guvern, în urma negocierilor cu Federaţia Sanitas, însă, protestele nu au fost suspendate, deocamdată.
Chelement Hodiş, preşedintele Sanitas Sălaj, spune că se aşteaptă decizia Consiliul Naţional al Federaţiei, ce se va lua în urma întâlnirii de săptămâna viitoare. „Consiliul Naţional se va întruni în 6 noiembrie, la Bucureşti, urmând să decidă dacă se va accepta varianta propusă de guvernanţii sau se vor relua protestele, după programul stabilit. În 12 noiembrie este programată o astfel de acţiune. Întâlnirea, în cadrul căreia s-a propus majorarea salariilor cu 100 de lei brut, a avut loc miercuri, 29 octombrie, la această luând parte ministrul Sănătăţii, al Muncii, precum şi primul ministru”, a explicat Chelement Hodiş.
De asemenea, potrivit Federaţiei Sanitas, Guvernul s-a angajat şi să finalizeze în 30 de zile negocierile privind contractul colectiv de muncă în domeniul sanitar şi să înceapă discuţii pentru eliminarea problemelor apărute în aplicarea Legii 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.
În urmă cu o săptămână, sindicaliştii ameninţau cu proteste, dacă până în 29 octombrie Guvernul nu va găsi soluţii pentru majorarea cu 100 de lei a salariilor tuturor angajaţilor din sănătate şi din asistenţă socială, începând din 1 noiembrie 2014, şi pentru aplicarea prevederilor Legii 284/2010, din 1 ianuarie 2015.
Reamintim că la mijlocul lunii septembrie, mai exact, în 18 septembrie, forumul decizional al Federaţiei Sanitas a decis suspendarea acţiunilor de protest până la începutul lunii octombrie. Sindicaliştii ameninţau la vremea respectivă cu noi acţiuni de protest, luând în calcul şi declanşarea grevei, dacă până în 1 octombrie solicitările acestora nu se vor concretiza.
Pe lista revendicărilor figura, în primul rând, eliminarea inechităţilor din sistemul de salarizare, creşterea veniturilor tuturor angajaţilor din sistemul sanitar, asistenţă socială şi din unităţile medico-sociale cu minimum 10 la sută până la sfârşitul acestui an, precum şi extinderea prevederilor contractului colectiv de muncă la nivelul sectorului de sănătate şi activităţi sanitar-veterinare şi publicarea lui în Monitorul Oficial.
La sfârşitul lunii septembrie, în urma unor negocieri, între sindicaliştii din sistemul sanitar şi reprezentanţii Guvernului, s-a reuşit modificarea Legii 284. Mai exact, ar urma ca sporul de vechime să fie scos din salariu, să fie stabilite clase de salarizare, prime de excelenţă, precum şi al 13-lea salariu.

Alte articole

2 Thoughts to “Salariile din sistemul sanitar vor fi majorate cu 100 de lei”

  1. nu lucrez în sănătate

    100 lei BRUT? Este bătaie de joc din partea Guvernului României! Nici 100 euro NET n-ar fi OK! JOS GUVERNUL!

  2. Anonim

    Pleacă măi cu domnișoara ta bătrână care ține mâțe!

Leave a Comment