Sălajul a rămas fără lapte praf gratuit pentru bebeluşi

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sălaj nu mai are pe stoc nicio cutie de lapte praf din Programul de profilaxie a distrofiei la copiii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern, ne-a declarat directorul Ligia Marincaş. Potrivit spuselor sale, la finele săptămânii trecute, instituţia a comunicat Ministerului Sănătăţii această problemă: “Deocamdată, cei de la Minister nu ne-au comunicat nici suma ce ar reveni Sălajului pentru achiziţia de lapte praf, nici cantitatea de care ar urma să beneficiem. Cert este că la 31 martie, stocurile noastre erau zero. Probabil vom şti mai multe în cursul săptămânii viitoare”.

Ultimele câteva sute de cutii de lapte praf a fost distribuită în cursul lunii martie, însă numai cazurilor sociale.

În fiecare lună, la nivelul judeţului Sălaj, beneficiază de lapte praf prin programul Ministerului în jur de 200 de bebeluşi, fiecare având dreptul la şase cutii. Anul trecut, bugetul alocat Sălajului în acest scop a fost de 83.000 de lei, preţul unei cutii de lapte ajungând la 13,4 lei.

Factorii de decizie din sistemul sanitar dau asigurări, “că nu există premisele unei crize de lapte praf”. “În prezent, există atât cadrul legislativ, cât şi fondurile necesare derulării, fără disfuncţionalităţi, a Programului de profilaxie a distrofiei la copiii cu vârsta cuprinsă între 0-12 luni, care nu beneficiază de lapte matern, prin administrare de lapte praf”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului.

În 2012, la nivelul Ministerului Sănătăţii a fost încheiată o licitaţiei naţională pentru achiziţia de lapte praf, în urma căreia a fost încheiat un Acord Cadru valabil pentru o perioadă de doi ani. În urma acestui demers, anul trecut, direcţiile de sănătate publică din teritoriu au încheiat contracte subsecvente pentru o cantitate de 151.202 kg de lapte praf. Programul aprobat în 2012, a operat până la data de 31 martie a anului în curs.

“În acest an, au fost demarate toate demersurile financiare, astfel încât direcţiile de sănătate publică să poată încheia începând cu 1 aprilie contracte subsecvente pentru cantitatea de lapte praf necesară, conform Hotărârii de Guvern privind programele naţionale de sănătate pe 2013 şi 2014”, se mai precizează în comunicatul amintit.

Laptele praf se acordă gratuit copiilor până la un an, care nu pot fi alăptaţi natural, fie pentru că mama suferă de boli grave, care prin alaptare ar putea afecta şi bebelusul, fie pentru că micuţul are probleme cu creşterea. În categoria beneficiarilor intră şi sugarii care au fost adoptaţi sau sunt în centre de plasament, dar şi în cazul decesului mamei.

Leave a Comment