Riscul ca ambulanțele să rămână înțepenite în noroi rămâne ridicat

Articolul  publicat în cotidianul Magazin Sălăjean, în care menționam riscul sub care se află ambulanțele la preluarea sau transferul de pacienților critici de la sau către elicopterul SMURD, rămâne în continuare de actualitate, cu atât mai mult cu cât în perioada următoare sunt anunțate precipitații sub formă de ploaie și lapoviță. Terenul de sport aparținând MApN folosit de elicopterul SMURD, rămâne așadar sub riscul ca evenimentul din ianuarie să se repete. Reamintim că la începutul anului, o ambulanță a rămas împotmolită pe teren, într-un strat gros de noroi, fiind nevoie de intervenția unei mașini speciale a Armatei pentru a se putea pune din nou în mișcare. Reprezentanții MApN au transmis redacției noastre un comunicat din care reiese faptul că starea actuală a acestui teren nu poate fi modificată sub nicio formă, pentru ca acest risc să fie diminuat sau eliminat. Nu se pot turna plăci din beton, nu se pot amenaja alei, căi de acces pavate, platforme etc. Prin urmare, riscul producerii unui nou eveniment de o asemenea gravitate va rămâne activ pe mai departe, atât în ceea ce privește intervenția autospecialelor Serviciului de Ambulanță, cât mai ales în ceea ce privește viața pacienților aflați în stare critică, ce necesită transport cu elicopterul aceste cazuri fiind așa cum se știe dintre cele mai grave. În răspunsul la solicitarea Magazin Sălăjean, conducerea Unității Militare 01483 – unitate care administrează fostul stadion “Victoria” din cartierul Dumbrava, se arată următoarele:

“Cu privire la solicitarea dumneavoastră, vă comunicăm faptul că, la nivelul unităţii noastre există în derulare un Plan de acţiune, în colaborare cu Ministerul Administraţiei şi Internelor pentru operarea aeronavelor aparţinând  Ministerului Afacerilor Interne pe terenul aflat în proprietatea Ministerului Apărării Naţionale şi în administrarea Unităţii Militare 01483 Zalău. Terenul în cauză  nu poate suferi modificări,  întrucât destinația sa este “Bază sportivă”. Din cauza precipitaţiilor abundente din luna ianuarie, terenul a devenit mlăştinos, ambulanţa intervenind cu dificultate pentru preluarea unui pacient. În timp oportun s-a acţionat prin sprijinul unităţii militare cu o autospecială DAC, nefiind afectată operativitatea îndeplinirii misiunii de preluare a pacientului.”

spun reprezentanții UM 01483 Zalău. Poate că investițiile legate direct de siguranța și viața cetățenilor ar trebui să redevină “cap de listă” în investițiile autorităților, mai ales în sectorul Sănătății. Acesta cu atât mai mult cu cât avem exemplele altora, alte județe construind deja platforme de decolare/aterizare a elicopeterelor SMURD în incinta sau pe acoperișul spitalelor județene.

 

Foto cu caracter informativ

 

 

 

 

Alte articole

One Thought to “Riscul ca ambulanțele să rămână înțepenite în noroi rămâne ridicat”

  1. Cadar

    Vorbiți cu Böde! Ăsta se pricepe la toate!!! Sau cu cântărețul de la Consiliul Județean !!!

Leave a Comment