Programul de screening pentru cancerul de col uterin – lansat în Sălaj

Cele mai recente statistici arată că România se situează pe primul loc în Europa ca număr de decese cauzate de cancerul de col uterin, incidenţa acestei boli fiind mult mai mare decât în restul ţărilor de pe bătrânul continent. La nivel naţioinal, aproximativ 3.000 de românce îşi pierd anual viaţa din cauza acestei boli, lucru care a determinat autorităţile să ia măsuri pentru prevenirea şi depistarea precoce a acestui tip de cancer.

Evidenţele ultimilor ani arată că şase românce mor zilnic din cauza acestei boli, majoritatea cazurilor fiind depistate în faze avansate ale bolii. Cu toate cu acest tip de cancer poate fi depistat încă din primele faze, prin efectuarea unui test Babeş-Papanicolau, numeroase femei – în special cele din mediul rural – neglizează împortanţa acestei examinări care poate reprezenta salvarea în momente critice. Sălăjencele nu fac excepţie de la regulă. Aşa se face că, de la un an la altul, tot mai multe femei din Sălaj au primit teribilul diagnostic.
Ca măsură la nivel naţional pentru starea de fapt, Ministerul Sănătăţii a lansat în această lună Programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin, care va fi desfăşurat pe o perioadă de 5 ani. Direcorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, Ligia Marincaş, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că scopurile programului sunt prevenirea şi combaterea cancerului de col uterin şi întărirea capacităţii sistemului de sănătate pentru controlul şi combaterea cancerului de col uterin la nivel naţional. “Obiectivul principal al programului este reducerea incidenţei formelor invazive ale cancerului de col uterin şi mortalităţii specifice prin cancer de col uterin. Obiectivele specifice sunt depistarea cancerului de col uterin în stadii precoce, îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic şi tratament, creşterea gradului de informare a populaţiei, pentru utilizarea serviciilor de screening ca metoda de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoane asimptomatice”, a declarat Ligia Marincaş.
Pentru îndeplinirea acestor obiective, programul lansat de MS oferă testarea gratuită a tuturor femeilor din grupa de vârstă 25-64 de ani pe o perioadă de 5 ani. Screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin constă în testarea prin metoda frotiului cervical Babeş-Papanicolaou a populaţiei feminine. Vor fi incluse în program persoanele de sex feminin în varsta de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Testarea în cadrul programului se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă acestea au ultimele trei frotiuri cervicale Babeş-Papanicolaou normale. Potrivit directorului DSP Sălaj, nu sunt eligibile femeile care prezintă absenţa congenitală a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţiuni benigne şi femeile cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital.
În Sălaj, sunt patru centre de recoltare: la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, la Policlinica Salvosan Ciobanca din Zalău şi la Spitalele Orăşeneşti din Jibou şi Şimleu Silvaniei, toţi medicii ginecologi (14, n.r.) din judeţ fiind incluşi în program.
Laboratorul unde vor fi efectuate analizele este cel din cadrul Spitalului Judeţean, până la finalul anului fiind estimate a fi analizate 10.000 de probe. De altfel, în acest sens, Spitalul Judeţean de Urgenţă Sălaj a semnat un contract de prestări servicii cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sălaj, iar bugetul pe care îl are judeţul pentru desfăşurarea programului sus amintit în anul în curs este de 800.000 de lei, a declarat Olga Stana, director adjunct al CJAS Sălaj.

Paşii care trebuie urmaţi

Pentru a beneficia de programul sus amintit, sălăjencele trebuie să se prezinte la medicul de familie, care le va da spre completare un formular cu care se vor prezenta la unul din cele patru centre de recoltare. Odată proba recoltată, ea va fi supusă testelor şi în termen de maxim 30 de zile, rezultatul va fi comunicat medicului de familie, care la rândul lui îl va transmite pacientei. În cazul în care rezultatul este negativ, femeia va trebui să repete testul la indicaţiile medicului, pentru o atentă monitorizare ulterioară a stării de sănătate. În cazul în care rezultatul este pozitiv, medicul va îndruma pacienta către medicul specialist, în vederea efectuării unor investigaţii suplimentare. De menţionat că, pentru ca sălăjencele să beneficieze de programul naţional de screening, medicii de familie trebuie să fie şi ei incluşi în program, lucru care va fi realizat în cel mai scurt timp posibil, a declarat reprezentantul Asociaţiei Medicilor de Familie Sălaj, dr. Dan Medve.

În ceea ce priveşte incidenţa cancerului de col uterin în Sălaj, directorul DSP a declarat că în 2009 au fost înregistrate 39 de cazuri, în 2010 – 40 de cazuri, în 2011 – 32 de cazuri, în timp ce în primele două trimestre ale acestui an – cinci cazuri. Majoritatea pacientelor au provenit din mediul urban.

Cele mai expuse – femeile între 15 – 44 de ani

Cancerul de col uterin este principala cauză de mortalitate prin cancer în special la româncele cu vârste între 15 – 44 de ani. România se află pe primul loc în Europa ca rată a mortalităţii pe fondul acestei boli, riscul de deces fiind de trei ori mai mare la noi faţă de media europeană. Responsabil de majoritatea cazurilor de cancer de col uterin este virusul papiloma uman, boală infecţioasă cu transmitere sexuală care are cea mai mare prevalenţă de pe mapamond. Există peste o sută de tulpini HPV, majoritatea fiind inofensive şi infecţiile trecând de la sine, de cancerul de col fiind responsabilele tulpinile 16 şi 18.
Acestea pot fi depistate prin testul Babeş-Papanicolau, iar specialiştii atrag atenţia că o femeie trebuie să facă testul sus amintit la interval de cel puţin un an. „Împreună, vaccinarea împotriva virusului papiloma uman (HPV).şi testarea la timp pot reduce cu 94 la sută riscul de a dezvolta cancer de col uterin, iar femeile ar trebui să ţină seama de acest aspect”, a declarat Doina Milaş, medic de familie în Zalău.
De fapt, prin testul sus amintit sunt depistate leziunile precanceroase, astfel încât să se poată aplica un tratament corespunzător. Dacă o femeie este infectată cu virusul respectiv, acesta poate dispărea în 2 ani, ca urmare a faptului că imunitatea corporală acţionează foarte bine şi chiar dacă apar în aceşti 2 ani leziuni uşoare pe colul uterin, acestea sunt inofensive. Dacă în interval de 5 ani, femeia nu s-a vindecat, leziunile se agravează şi se ajunge la cancerul de col uterin, susţin specialiştii.

Atenţie la simptome

Chiar dacă îşi fac cu regularitatea testul Babeş-Papanicolau, femeile nu trebuie să ignore simptomele care indică probleme în ceea ce priveşte sănătatea aparatului genital. Mai exact, ele trebuie să fie atente la sângerările şi durerile care apar la contactul sexual, la sângerările vaginale anormale, la durerile de spate şi la secreţiile vaginale neobişnuite, la sângerările care apar după intrarea în menopauză şi la menstruaţia mai abundentă şi de lungă durată.

De remarcat că simptomele apar mai târziu, de cele mai multe ori când boala este într-un stadiu foarte avansat, întrucât evoluţia bolii este foarte „silenţioasă”. Totuşi, odată ce au fost depistate aceste simptome, femeia trebie să se prezinte de urgenţă la medicul ginecolog. Dar atunci când simptomele se manifestă trebuie să fii atentă la ele şi să mergi de urgenţă la medicul ginecolog. 

Vaccinarea anti – HPV este recomandată  

Specialiştii recomandă administrarea vaccinului anti – HPv ca măsură de prevenţie împotriva acestei boli crunte. Protecţia începe la 36 de luni de la administrarea dozei şi se prelungeşte pe o perioadă de aproximativ 10 ani, iar vaccinul nu conţine tulpinile virusului, ci doar „carcasa”, adică învelişul acestora care „păcăleşte” organismul să producă anticorpi împotriva HPV. Vaccinul HPV este administrat intramuscular, în zona umărului, iar cea mai frecventă reacţie adversă observată după administrarea lui a fost durerea la locul de injectare. Alte efecte adverse înregistrate sunt cefalee, ameţeli, tulburări gastro-intestinale, mâncărime, erupţie cutanată, urticarie, mialgii, oboseală.
De asemenea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă prevenirea cancerului de col uterin prin vaccinare anti-HPV, lansând numeroase campanii de informare pe această temă. Contraindicaţiile absolute ale vaccinurilor HPV se referă doar la hipersensibilitatea dovedită faţă de una dintre componentele vaccinale, precum şi la bolile febrile grave.

One Thought to “Programul de screening pentru cancerul de col uterin – lansat în Sălaj”

  1. Anonim

    E foarte buna ideea, se intelege ca testul este gratuit, dar consultatia la medic?Pana acum era 80 lei testul si 100 lei consulatia, adica faptul ca-ti preleva acea secretie.Si consulatia este gratuita?

Leave a Comment