Primele doze de vaccin antigripal au ajuns în Sălaj

 

Prima tranşă din dozele de vaccin antigripal solicitate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sălaj a fost primită în cursul săptămânii trecute. Este vorba de 2.640 de doze, care au fost deja distribuite medicilor de familie şi unităţilor medicale din judeţ. „În cursul zilei de mâine (n.red – marţi, 25 noiembrie) vor mai ajunge în judeţ încă 7.380 de doze de vaccin antigripal. Vor fi folosite pentru imunizarea cu prioritate a persoanelor care prezintă risc ridicat de îmbolnăvire”, a precizat Ligia Marincaş, directorul DSP Sălaj.
În acest an, Ministerul Sănătăţii va utiliza 500.000 de doze de vaccin gripal pentru vaccinarea persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, potrivit unui comunicat al Ministerului.
DSP Sălaj a solicitat peste 48.000 de doze de vaccin antigripal, care vor fi repartizate către medicii de familie şi unităţile medicale cu paturi, prin intermediul cărora se va derula campania. “În urma catagrafiei întocmite pentru campania din acest an, este vorba de 48.542 de persoane, din care 21.237 sunt bolnavi cronici, personal medical – 1.920, persoane cu vârsta de peste 65 de ani – 24.160, gravide – 560, precum şi 665 de persoane internate în centrele rezidenţiale”, a completat directorul DSP Sălaj.
Conform Ministerului Sănătăţii, în prima fază a campaniei se vor achiziţiona 500.000 de doze, urmând ca, în funcţie de cerere, să se suplimenteze până la trei milioane de doze de vaccin antigripal. “Acest lucru este posibil ca urmare a încheierii unui contract – cadru multianual ce permite evitarea situaţiilor cu care ţara noastră s-a confruntat în ultimii ani, adică demararea cu întârziere a campaniilor şi numărul insuficient de doze de vaccin achiziţionate”, susţine sursa citată.
Pentru a beneficia gratuit de vaccinul antigripal, persoanele aflate în categoriile de risc (astmaticii, bolnavii de diabet zaharat, cu insuficienţă cardiacă sau cu boli imunologice) trebuie să se prezinte la cabinetul medicului de familie şi să solicite vaccinarea. De asemenea, vaccinurile vor fi distribuite şi unităţilor sanitare cu paturi pentru pacienţii internaţi şi personalul medical care lucrează acolo.
Vaccinarea antigripală trebuie să se efectueze din timp, înainte de instalarea perioadei rece, deoarece astfel ajută organismul să se pregătească împotriva virozelor. Vaccinul antigripal este făcut, de obicei, începând cu luna septembrie şi până la mijlocul lunii noiembrie.
De asemenea, medicii reamintesc că şi păstrarea regulilor minime de igienă personală, respectiv spălatul pe mâini cu apă şi săpun, reprezintă una din metodele cele mai eficiente de prevenire a îmbolnăvirilor. Şi anul acesta vaccinul antigripal este de import, întrucât Institutul Cantacuzino nu mai produce serul.

One Thought to “Primele doze de vaccin antigripal au ajuns în Sălaj”

  1. motanul negru?

    Să fie vaccinată Daniela Coța, să nu tușească la procesul ei de mazilire.

Leave a Comment