Pentru prevenirea îmbolnăvirilor, Sălajul are nevoie de 44.400 de doze de vaccin antigripal

Mii de doze vaccin antigripal sunt necesare în judeţul Sălaj în vederea desfăşurării campaniei de imunizare gratuită împotriva îmbolnăvirilor de sezon pe care Ministerul Sănătăţii (MS) urmează să o demareze.

 După cum a explicat Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, necesarul trimis către MS a fost de 44.487 de doze de vaccin. Şi în acest an, vaccinurile vor fi folosite pentru imunizarea cu prioritate a pesoanelor care prezintă un risc ridicat de îmbolnăvire: persoane cu vârsta de până în 64 de ani, cu boli cornice, în special boli respiratori şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi vârstnici instituţionalizaţi, personal medical, gravide, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. “În urma catagrafiei întocmite pentru campania din acest an, este vorba despre 44.487 de persoane din care 20.000 sunt bolnavi cronici, gravide – aproximativ 500, persoane instituţionalizate în centre rezidenţiale – 650, medici – 2.100, copii şi persoane cu vârsta de peste 65 de ani”, a completat directorul DSP Sălaj. Pentru a beneficia gratuit de vaccinul antigripal, persoanele aflate în categoriile de risc trebuie să se prezinte la cabinetul medicului de familie şi să solicite vaccinarea. Vaccinurile urmează să fie distribuite şi unităţilor sanitare cu paturi pentru pacienţii internaţi.

Vaccinarea antigripală trebuie să se efectueze din timp, înainte de instalarea perioadei reci, deoarece ajută organismul să se pregătească împotriva virozelor. Vaccinul antigripal se administrează, de obicei, la începutul lunii septembrie, până la finalul lunii noiembrie. Şi anul acesta vaccinul antigripal este de import, întrucât Institutul Cantacuzino nu mai produce serul. Campania de vaccinare se va deruala prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare, începând din această lună.  

 Sfaturi pentru prevenirea gripei

Medicii reamintesc că păstrarea regulilor minime de igienă personală, respectiv spălatul pe mâini cu apă şi săpun, reprezintă una din metodele cele mai eficiente de prevenire a îmbolnăvirilor. Un alt aspect foarte important în sezonul rece este şi îmbrăcămintea corespunzătoare, pilea trebuie să fie cât mai puţin expusă vântului şi frigului, dar şi alimentaţia. Aceasta din urmă trebuie să fie cât mai bogată în calorii. Pacienţii sunt sfătuiţi să consume alimente bogate în proteine de calitate care se găsesc în ouă şi lactate – preferabil bio.

Leave a Comment