OMS NE ARATĂ CARENŢELE ÎN COMBATEREA PANDEMIEI: Rată mică de vaccinare, absenţa unui plan clar de acţiune, comunicare ineficientă

Numai 21% dintre persoanele cu vârsta de peste 80 de ani sunt vaccinate în ţara noastră, la 10 luni de la demararea campaniei naţionale de vaccinare anti-Covid 19, a afirmat, ieri, Heather Papowitz, managerul de criză pentru România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Parlamentului.

„Cei mai vulnerabili au cea mai mică acoperire vaccinală şi rămân la risc crescut de infecţie şi la boală, care duce la complicaţii şi, din nefericire, la deces. Foarte importante sunt locurile de muncă care trebuie să fie organizate în aşa fel încât să reducă riscul de transmitere, să fie sigure pentru angajaţi şi acelaşi lucru trebuie să existe şi pentru şcoli. (…) Vaccinarea rămâne principala măsură, ea trebuie să protejeze mai ales categoriile vulnerabile şi există evidenţe, inclusiv în România, că în general, în formele complicate care ajung la terapie intensivă, sunt persoanele nevaccinate. (…) Dacă vrem să prevenim noi valuri de infecţie, vaccinarea rămâne, din păcate, dar şi din fericire pentru că avem vaccin, singura soluţie”, a arătat Heather Papowitz.

După ce a analizat, timp de două săptămâni, situaţia din ţara noastră, perioadă în care s-a întâlnit cu reprezentanţi ai medicilor de familie, ai spitalelor, precum şi din alte sectoare de activitate, managerul de criză al OMS recomandă întocmirea unui plan de combatere a pandemiei, cu obiective şi elemente clare.

„Cred că toată lumea este interesată să găsească soluţii, începând de la nivel comunitar până la instituţii guvernamentale (…) şi doreşte într-un fel sau altul să fie parte a soluţiei. Cel mai important este să aducem la masa discuţiilor toţi actorii, astfel încât să existe un plan şi o voce pentru controlul pandemiei. Trebuie să existe un plan de acţiune foarte clar, cu obiective foarte clare, cu elemente care ţin de responsabilităţile fiecăruia şi care să fie aplicat la nivel de decizie. Prima dată trebuie să oprim acest val şi să reducem nivelul înalt al mortalităţii”, a spus Heather Papowitz.

Reprezentanta OMS a precizat că un rol important în această pandemie îl are comunicarea şi a menţionat că tratamentul pacientului pleacă de la domiciliul acestuia, de la asistenţa medicală primară.

„Important este ca să nu ajungem în situaţia în care viaţa pacienţilor este în pericol. Cel mai important, în momentul de faţă, este sistemul de acordare a asistenţei medicale primare, care trebuie să fie implicat în detectarea cât mai precoce a bolii, să asigure testarea şi să facă consiliere în ceea ce priveşte vaccinarea. Deci rolul medicinei de familie, medicinei ambulatorii, este foarte important, pentru că, dacă pacientul apelează repede şi trebuie educat în sensul acesta, la medicul de familie, trebuie să găsească o soluţie de diagnostic şi o soluţie terapeutică la medicul de familie. Este important să-i protejăm în primul rând pe cei vulnerabili şi pentru aceasta există aceste măsuri de sănătate publică – distanţarea, purtarea măştii”, a concluzionat Heather Papowitz.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

One Thought to “OMS NE ARATĂ CARENŢELE ÎN COMBATEREA PANDEMIEI: Rată mică de vaccinare, absenţa unui plan clar de acţiune, comunicare ineficientă”

  1. Anonim

    În socialism, vaccinarea era obligatorie și era foarte bine. Chiar și mai înainte era obligatorie, numai în această democrație putredă piscuiesc tot felul de șoșonci și becali !

Leave a Comment