Medicamente potrivite pentru gripă și răceală – recomandate de Ministerul Sănătății

În plin val de infecții respiratorii, Ministerul Sănătății a publicat o listă cu medicamente potrivite pentru adulți și copii (antitermice, antiinflamatorii și antivirale) disponibile în farmacii. Ministerul a publicat toate denumirile sub care sunt comercializate ibuprofenul, paracetamolul și oseltamivirum (medicamentul pentru gripă). Dintre toate medicamentele cuprinse în listă, ministerul menționează „discontinuitate temporară din motive de fabricație” doar pentru Panadol baby suspensie orală.

Gripa – foarte contagioasă

Adesea, gripa este considerată o afecțiune banală, însă aceasta este o boală infecțioasă foarte contagioasă, cu morbiditate și mortalitate semnificative. Debutează agresiv, cu febră, dureri de cap, frisoane, și poate fi însoțită de secreții nazale, tuse, dureri în gât. Netratată la timp, poate duce la complicații ale căilor respiratorii. Copiii mici, persoanele peste 65 de ani și cele care suferă de boli cronice riscă să dezvolte forme severe de gripă, care necesită spitalizare și supraveghere. În majoritatea cazurilor de gripă, pacienții sunt sfătuiți să stea în pat și să bea multe lichide pentru a-și atenua simptomele. De asemenea, li se recomandă să stea acasă pentru a reduce la minimum riscul de a infecta alte persoane. Pacienților li se recomandă să solicite sfatul medicului dacă starea li se înrăutățește. Medicamentele antivirale, luate cât mai repede după îmbolnăvire, sunt măsuri sigure și eficace în tratamentul gripei. În general sunt recomandate pentru cazurile spitalizate, severe sau cu evoluție rapidă și pentru categoriile cu risc mare.  În unele cazuri, ca urmare a unei infecții gripale, pacienții fac complicații bacteriene și trebuie tratați cu antibiotice. Pentru a evita aceste situații, specialiștii recomandă vaccinarea antigripală anuală.

One Thought to “Medicamente potrivite pentru gripă și răceală – recomandate de Ministerul Sănătății”

  1. […] În plin val de infecții respiratorii, Ministerul Sănătății a publicat o listă cu medicamente potrivite pentru adulți și copii (antitermice, antiinflamatorii și antivirale) Citeste mai mult […]

Leave a Comment