Mai multe consultaţii la domiciliu din 1 aprilie

Dublarea numărului maxim de consultaţii la domiciliu ce pot fi acordate lunar de către medicii de familie, introducerea serviciilor de administrare de medicamente sau cele de prevenţie sunt doar o parte dintre modificările aduse la contractul cadru de către Ministerul Sănătăţii, ce au intrat în vigoare începând cu 1 aprilie. Noile prevederi au fost anunţate joi, 2 aprilie, de către Marius Tăutu, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sălaj, în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit acestuia, în ceea ce priveşte pachetul minim de servicii medicale, în asistenţa medicală primară, au fost introduse serviciile de prevenţie, respectiv „consultaţia preventivă”, ce va fi efectuată persoanelor de peste 18 ani o dată la trei ani, iar pentru cei de peste 40 de ani, o dată pe an.
În asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice a fost stabilită periodicitatea acordării consultaţiilor pentru supravegherea evoluţiei sarcinii şi lehuziei, astfel: se acordă o consultaţie pentru fiecare trimestru de sarcină şi o consultaţie în primul trimestru de la naştere.
În cadrul pachetul de servicii de bază, în asistenţa medicală primară, au fost introduse serviciile de administrare de medicamente – intramuscular, subcutanat, intradermic, intravenos sau perfuzabil, după caz, acordate asiguraţilor de pe lista proprie a medicului de familie, în timpul programului de lucru în cabinet. De asemenea, s-a dublat numărul maxim de consultaţii la domiciliu ce pot fi acordate lunar de către medicii de familie, respectiv de la 21 la 42. Totodată, s-a extins categoria pacienţilor pentru care se acordă aceste consultaţii.
Astfel, potrivit preşedintelui CJAS Sălaj, consultaţiile la domiciliu se acordă asiguraţilor nedeplasabili din motiv de invaliditate permanentă sau invaliditate temporară, asiguraţilor cu boli cronice sau cu un episod acut ce nu permite deplasarea la cabinet, copiilor 0 – 1 an, copiilor cu vârsta 0-18 ani cu boli infecto-contagioase şi lehuzelor. În cadrul serviciilor adiţionale ce pot fi acordate de medicii de familie a fost introdusă şi spirometria. În prezent, consultaţiile la domiciliu sunt acordate asiguraţilor nedeplasabili, copiilor 0 – 1 an, copiilor cu vârsta 0 – 18 ani cu boli infectocontagioase, lehuzelor.
De asemenea, servicii noi au apărut şi în asistenţa medicală ambulatorie, iar în ceea ce priveşte recuperarea în ambulatoriu a fost introdusă obligativitatea a patru proceduri pe zi, a căror tarife diferă. După cum a explicat Marius Tăutu, pentru o serie de proceduri s-a introdus coplată, între cinci şi zece lei, în funcţie de criteriile stabilite de furnizorul medical. „Noile prevederi sunt normale şi binevenite. În sistem reglementează mai bine circuitul bolnavului şi, în acelaşi timp, reduc birocraţia”, a concluzionat preşedintele CJAS Sălaj.

One Thought to “Mai multe consultaţii la domiciliu din 1 aprilie”

  1. voicu

    bla bla bla si spaga merge

Leave a Comment