Fumătorii, urmăriţi de ghinion: avantajele pe care le aşteptau au fost respinse de parlamentari

O parte din parlamentari încearcă să schimbe, din nou, legea care interzice fumatul în spaţiile publice. Una dintre cele mai controversate legi din acest an s-a dovedit a fi, pe de o parte, o necesitate şi un fapt salutar pentru sănătatea nefumătorilor, dar şi pentru confortul acestora în spaţiile publice, şi o adevărată tragedie pentru împătimiţii tutunului, care s-au trezit peste noapte defavorizaţi şi scoşi afară din toate spaţiile publice în care obişnuiau să stea la o cafea, o poveste şi, bineînţeles, nelipsita ţigară.

Două comisii din Camera Deputaţilor au discutat zilele trecute cinci amendamente, însă veştile pentru fumători nu sunt deloc bune: amendamentele au fost respinse, de la primul până la ultimul, iar Legea Fumatului intră în plenul Senatului cu dezavantajul unui raport de respingere. Printre modificările vizate de senatori se numără și faptul că ”spaţiul public închis este definit ca orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate sau de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu excepţia spaţiilor cu destinaţie locativă”. Tabăra nefumătorilor a jubilat la aflarea veştii respingerii amendamentelor. „Legea rămâne nemodificată, în forma ei actuală, şi eu nu pot decât să mă bucur că şi de această dată colegii mei au dat dovadă de înţelepciune şi un bun pe care l-am câştigat sănătatea copiilor noştri este păstrat. Se duce şi în plen si sper că şi în plen va fi votat doar textul”, a spus deputatul Aurelia Cristea.

Ţigaretele subţiri (slim) şi cele mentolate dispar definitiv de pe piaţă

 Ţigările mentolate vor mai putea fi comercializate până în 2019, însă vor dispărea de pe piaţă cele cu capsulă, iar pachetele cu astfel de ţigări care se află în acest moment pe piaţă vor putea fi puse în vânzare până la 20 mai 2017, potrivit modificărilor adoptate la Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun care urmează să fie supusă votului final în Parlament, a explicat Magdalena Ciobanu, expert în Ministerul Sănătăţii pentru Controlul Tutunului.”În momentul în care va intra în vigoare legea, adică la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, vor trebui să dispară de pe piaţă produsele cu tutun aromate, mai specific ţigările care în momentul de faţă au capsule aromate în filtru. Cu data intrării în vigoare a legii, producătorii trebuie să fabrice pachetele de ţigări conform noilor reguli.

Senatorul Vegh Alexandru se gândeşte şi la fumători

Senatorul UDMR Vegh Alexandru ne-a declarat că, în acest moment, există în Parlament mai multe iniţiative legislative privind modificarea celebrei legi anti-fumat, pe considerentul că forma actuală a actului normativ este una foarte restrictivă. Referitor la proiectul recent respins de parlamentari, senatorul sălăjean a spus: “Se încearcă clarificarea terminologiei << spaţiu închis >>, de aici pleacă toate discuţiile şi controversele. Personal, consider, şi în calitate de nefumător, că trebuie să se găsească cea mai bună soluţie prin care niciuna din categorii să nu fie discriminată în mod drastic. Trebuie avut în vedere totodată şi mediul economic, ce poate fi afectat în urma unei astfel de abordări radicale, aşa cum face legea fumatului în acest moment. Trebuie găsită o cale de mijloc, prin care atât nefumătorii cât şi fumătorii să nu fie afectaţi într-o măsură radicală “, a declarat senatorul Vegh Alexandru. Legea anti fumat a atras un val de nemulţumire din partea împătimiţilor fumatului, aceştia fiind, practic, scoşi afară din orice spaţiu închis, cafenea, săli de jocuri, restaurante, cluburi sau baruri, în timp ce agenţii economici au suferit pierderi de pe urma micşorării numărului de clienţi cu care unităţile cu specific erau obişnuite până la intrarea în vigoare a legii.

 

 

One Thought to “Fumătorii, urmăriţi de ghinion: avantajele pe care le aşteptau au fost respinse de parlamentari”

  1. Legea e f buna asa cum este acum . orice compromis duce la altele,ca la romanasi… Si eu sunt fumator si cred ca nu trebuie sa fiu nesimtit ca cei din jur sa-mi inhaleze fumul meu,mai ales copii,doar sa ma simt eu bine!

Leave a Comment