Deficit de medici în cabinetele şcolare din municipiu

Gradul de ocupare a posturilor de medici este de doar 45 la sută în cadrul cabinetelor şcolare din municipiul Zalău, deşi autorităţile locale au făcut o serie de demersuri în vederea remedierii situaţiei. Potrivit acestora, numărul insuficient de medici şi asistenţi medicali este generat de legislaţie, care limitează angajările. Autorităţile locale susţin că s-au făcut demersuri pentru deblocarea posturilor.

În municipiu, funcţionează, în prezent, un număr de cinci cabinete medicale şcolare şi şapte puncte medicale şcolare. Conform informaţiilor furnizate de Manuela Ghiuruţan, purtătorul de cuvânt al Primăriei Zalău, cele cinci cabinete şcolare sunt situate în incinta următoarelor unităţi de învăţământ: Cabinetul Şcolar Nr.1-Colegiul Naţional „Silvania”, Cabinet Şcolar Nr. 2 – Liceul Teologic Reformat, Cabinet Şcolar Medical Nr. 3 – Liceul Tehnologic „Voievod Gelu”, cabinet stomatologic – Liceul Sportiv „Avram. Iancu”, cabinet stomatologic – Şcoala Gimnazială „Iuliu Maniu”. Puncte medicale şcolare au fost amenajate în incinta a şapte unităţi de învăţământ: la Liceul „Mihai Viteazul”, Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai”, Şcoala Gimnazială „Iuliu Maniu”, Şcoala Gimnazială „Porolissum”, Şcoala Generală Ortelec, Şcoala Gimnazială „Corneliu Coposu”, Liceul de Artă „Ioan Sima”.
Potrivit sursei citate, în cabinetele şcolare menţionate mai lucrează patru medici şi 15 asistente medicale, deficitul fiind de cinci medici. În prezent, un medic deserveşte două cabinete medicale plus punctele sanitare arondate. În mod normal, un medic ar trebui să deservească un cabinet medical la o şcoală cu 1.000-1.500 de elevi, iar o asistentă medicală, un cabinet medical pentru un număr minin de 101 până la 1.000 de copii. Astfel, în municipiu ar mai fi nevoie de patru medici generalişti, un medic stomatolog, nouă asistenţi medicali, din care opt generalişti şi unul pentru cabinet stomatologic.

 

Un medic, la maximum 1.500 de elevi

Conform unui ordin comun al Ministrului Sănătăţii şi Ministrului Educaţiei privind normarea cadrelor medico-sanitare din unităţile de învăţământ, fiecare şcoală cu peste o mie de elevi ar trebui să aibă un medic şi doi asistenţi medicali. În cabinetele din grădiniţe ar trebui să fie o asistentă medicală la 60 -100 de copii, în unităţile cu program prelungit, şi o asistentă medicală la 60-80 de copii pe tură în grădiniţele cu program normal. De asemenea, potrivit aceluiaşi ordin, este prevăzut ca în unităţile şcolare să existe un medic generalist la maximum 1.500 de elevi şi o asistentă medicală la 800 – 1.000 de elevi, dar şi un medic stomatolog şi o asistentă medicală de stomatologie la 1.500 de elevi.

Medicii şcolari trebuie să ofere asistenţă medicală şi prim ajutor elevilor din instituţiile de învăţământ, să efectueze triajul epidemiologic, să realizeze vaccinările obligatorii şi să elibereze trimiteri la medicii specialişti în cazul în care problemele de sănătate ale elevilor le depăşesc competenţa. Nu în ultimul rând, cei care au în subordine grădiniţele cu program prelungit trebuie să se ocupe şi de întocmirea meniului zilnic şi verificare alimentelor şi a blocului alimentar.
În anul şcolar 2012-2013, figurau înscrişi în unităţile de învăţământ din municipiu peste 10.000 de copii, revenindu-i astfel unui medic peste 2.500 de elevi.

 

 

 

2 Thoughts to “Deficit de medici în cabinetele şcolare din municipiu”

  1. popa val

    este suficient o asistenta medicala bine pregatita pt. fiecare scoala, oricum activitate zero. Sa acorde, eventual primul ajutor, ca oricum sunt indrumati la medicul de familie, ori , in caz de urgenta sunt trimisi la spital.

  2. […] În municipiu, funcţionează, în prezent, un număr de cinci cabinete medicale şcolare şi şapte puncte medicale şcolare. Conform informaţiilor furnizate de Manuela Ghiuruţan, purtătorul de cuvânt al Primăriei Zalău, cele cinci cabinete şcolare sunt situate în incinta următoarelor unităţi de învăţământ: …mai multe stiri […]

Leave a Comment