Coronavirus în Sălaj: 187 de persoane în carantină și alte 353 în izolare la domiciliu

Grupul de Comunicare Strategică, prin Instituția Prefectului Sălaj, a raportat în cursul acestei dimineți, miercuri – 6 mai, că la nivelul județului se află în carantină 187 de persoane, iar în autoizolare la domiciliu 353 de persoane. În județul Sălaj au fost înregistrate 43 de persoane confirmate cu noul coronavirus. Dintre acestea, 18 au fost declarate vindecate, iar cinci au decedat.

Măsuri suplimentare în domeniul protecției sociale

În cadrul celei mai recente ședințe de Guvern, a fost aprobată o Ordonanță de urgență prin care s-au stabilit măsuri suplimentare în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2. Noile măsuri vizează trei categorii de persoane: beneficiarii concediului și indemnizației pentru îngriirea copilului cu dizabilități până la vârsta de șapte ani; persoanele care au adoptat un copil și beneficiază de concediul și indemnizația de acomodare prevăzută de Legea nr.273/2004 privind procedura adopţiei și personalul din centrele sociale rezidențiale aflat în izolare preventivă la domiciliu. Pentru persoanele beneficiare ale concediului și indemnizației pentru îngriirea copilului cu dizabilități până la vârsta de șapte ani, la data instituirii stării de urgență, Guvernul a stabilit că aceste drepturi se vor asigura pe toată durata instituirii stării de urgență și în situația în care copilul a împlinit vârsta de șapte ani sau dacă urmează să implinească această vârstă în această perioadă.
Persoanele care, la data instituirii stării de urgență, erau în concediu de acomodare și primeau indemnizația de acomodare prevăzute la articolul 50 din Legea nr.273/2004 privind procedura adopţiei, vor continua să beneficieze de aceste drepturi pe toată durata instituirii stării de urgență, chiar dacă în aceast timp s-a finalizat perioada maximă de concediu prevăzută de lege. Executivul a mai stabilit că personalul angajat al centrelor sociale rezidențiale care s-a aflat 14 zile în izolare preventivă la locul de muncă, iar apoi sunt obligate să stea în izolare preventivă la domiciliu alte 14 zile, beneficiază de menținerea drepturilor salariale avute în luna anterioară decretării stării de urgență, întrucât au efectuat numărul total de ore aferent unei luni în cele 14 zile de izolare la locul de muncă. Menționăm că este vorba de angajații centrelor de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, ai centrelor de îngrijire copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile.

Leave a Comment