Coplata stârneşte controverse în sistemul sanitar

Coplata la serviciile medicale ar trebui introdusă în Sănătate pentru a limita excesul nejustificat de servicii medicale, este părerea celor din Ministerul Sănătăţii, aceştia aducând ca argumente în acest sens statisticile ultimilor ani, deloc încurajatoare pentru starea de fapt din sistemul sanitar. „Există suspiciunea, la ora actuală, că avem situaţii de raportări de servicii care în fapt nu au fost făcute”, a spus ministrul Sănătăţi, precizând că sumele pentru această taxă nouă sunt foarte mici, în spitale între 40 – 90 de lei, în funcţie de nivelul de clasificare, iar la medicina primară între 4 – 5 lei. „Coplata este o plată suplimentară. Nu face obiectul pachetului de servicii, se plăteşte indiferent de servicii. Coplata are două obiective, cu rolul de a limita excesul nejustificat de servicii medicale şi de a limita riscul raportării false de servicii medicale. Dacă medicii vor tăia chitanţe, nu vor mai fi raportări pe servicii care nu au fost făcute. Nu cred că, prin sistemul de coplată, medicul va fi de acord să elibereze chitanţă şi să plătească el din buzunar banii, pentru a raporta mai multe servicii”, a spus ministrul Sănătăţii.
De cealaltă parte, însă, reprezentanţii Camerei Federative a Medicilor (CFM) susţin că introducerea coplăţii va duce la creşterea presiunii bolnavilor pe spitale, aceştia preferând unităţile sanitare unde au asigurate analizele şi tratamentul. De asemenea, CSM atrage atenţia asupra unui alt dezechilibru care riscă să apară în sistem şi anume o scădere considerabilă a numărului de consultaţii la medicul de familie şi la specialistul din ambulatoriu. „Oamenii nu vor mai merge la medicul de familie ca să plătească patru-cinci lei, după care să îşi cumpere medicamentele. Se vor duce la spital, vor sta internaţi o săptămână, zece zile, vor primi tratament, apoi vor merge acasă. Nu vor mai lua medicamente, vor reveni după alte săptămâni şi se vor interna din nou ca să primească medicamente şi să nu dea coplata la medicul de familie”, a declarat preşedintele CFM, dr. Dan Pereţianu, într-o conferinţă de presă privind proiectul de HG referitor la coplata în sistemul medical.
Tot în ceea ce priveşte noua Lege a Sănătăţii, CFM este de părere că proiectul de act normativ nu ar fi fost discutat cu specialiştii. „Piaţa sănătăţii din România înseamnă aproape cinci miliarde de euro anual, deci este o piaţă atrăgătoare pentru asigurători! Banii din sănătate sunt siguri. Vorbim despre banii pe care îi scoţi din buzunar la fiecare salariu, conform prevederilor legale, fie că eşti de acord sau nu. Cu toate acestea, pentru fiecare român în parte, suma se ridică la numai 250 de euro anual. Să reţinem, aşadar: banii din sănătate sunt suficienţi pentru un business serios, dar nouă, personal, nu prea ne ajung, chiar dacă plătim. Un alt lucru care merită amintit este că, oriunde şi oricând, reformele sanitare au avut loc în ţări în care accesul la serviciile medicale era restrâns şi scump. Reforma lui Bismarck în Germania a fost un cadou oferit populaţiei care, astfel, putea să ajungă mai uşor şi mai ieftin în faţa unui medic. Motive similare au stat şi îndărătul reformei Thatcher: un număr mai mare de englezi căpăta dreptul la sănătate, în condiţii de egalitate a şanselor. În România, lucrurile stau pe dos”, a spus Chirculescu.
Declaraţiile reprezentanţilor CSM vin după ce, săptămâna trecută, Alianţa Pacienţilor Cronici din România a cerut MS să renunţe la intenţia de a introduce coplata la servicii şi investigaţii în cazul lor, considerând că este necesară o dezbatere serioasă şi responsabilă pe această temă, pentru a fi găsite soluţiile potrivite.
Directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Sălaj, Marius Tăutu, ne-a declarat că aspectul coplăţii este unul care trebuie studiat cu atenţie şi că trebuie avute în vedere două lucruri: pe de-o parte, coplata va aduce bani în sistem, dar pe de altă parte trebuie analizat impactul social pe care îl va avea introducerea ei.

Sănătate plătită de două ori

Coplata este, de altfel, unul din subiectele care dau bătăi de cap de luni în şir autorităţilor centrale, Guvernul primind în iunie acceptul Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene pentru amânarea aplicării acestei taxe, în vederea îmbunătăţirii legislaţiei în domeniul medical. Iniţial, pacienţii erau obligaţi să achite, la serviciile medicale, o sumă egală cu a 12-a parte din venituri, motiv pentru care contribuabilii erau nevoiţi să facă dovada tuturor veniturilor, fapt care genera birocraţie. „Legea coplăţii, care este aprobată de Parlament, nu a putut fi aplicată din motive tehnice. Pentru că, aşa cum a fost gândită, nu poate fi aplicată. De la faptul că se prevede că a douăsprezecea parte din venituri se constituie plafonul maxim – ceea ce înseamnă să monitorizezi veniturile fiecărui cetăţean, să monitorizezi consumul de servicii pe fiecare cetăţean ş.a.m.d., ar însemna nişte cheltuieli de administrare care ar depăşi cu mult coplata. Sau ar trebui să punem o coplată care ar reduce accesibilitatea populaţiei la servicii medicale. Şi atunci, trebuie să modificăm legislaţia”, a spus ministrul Sănătăţii la începutul lunii iunie.
Reprezentanţii MS au început o serie de discuţii cu comisiile de specialitate ale Parlamentului, pentru a stabili cum ar putea fi modificată legislaţia privind coplata, astfel încât aceasta să fie aplicabilă, a anunţat Vasile Cepoi, la finele săptămânii trecute. „Suntem în discuţie cu comisiile de specialitate ale Parlamentului, să vedem cum putem modifica legea. Deci coplata este un mecanism – nu care reduce accesibilitatea la servicii medicale, ci care reduce accesibilitatea nejustificată la servicii medicale, pe de o parte, iar pe de altă parte permite un control mai corect al consumului de servicii medicale. Pentru că dacă acum un furnizor de servicii medicale rău intenţionat poate să raporteze în mod fals nişte servicii medicale, atunci nu va mai putea, pentru că va trebui să aibă o chitanţă  şi o plată făcută şi o semnătură a cuiva, care a dat acei bani. Deci este şi un mecanism de control şi o limitare a consumului nejustificat medical de servicii medicale”, a adăugat Cepoi.
Concret, coplata înseamnă că fiecare serviciu medical pe care populaţia vrea să îl acceseze va fi taxat cu un cuantum standard, stabilit prin lege, doar urgențele și bolile endemo-epidemice rămânând în continuare gratuite. Sistemul de coplată se va aplica la medicul de familie, la medicul specialist și în spitale, dar nu vor fi plătite, însă, toate consultațiile la medic dintr-un an calendaristic.

3 Thoughts to “Coplata stârneşte controverse în sistemul sanitar”

  1. Anonim

    SUN BOLNAVA CRONIC,DAR NU STAU MEREU LA USA CABINETULUI MEDICAL.TREBUIE SA BENEFICIEZ SI EU DE ASISTENTZA MEDICALA. NU MI SE PARE CORECT ,SA ACHIT,,COPLATA”,DACA ORICUM PLATESC LA CASS.PLATESTE SI SOTUL,NU PUTIN,ASA CA MI SE PARE CA NUMAI DE LA FAMILIA MEA RAMAN ,LA CASS,MULTZI BANI.DACA AI RETZETA COMPENSATA 50%, LA FARMACIE ,FACAND UN CALCUL SIPLU,VEZI CA REDUCEREA(COMPENSAREA,ADICA)NU DEPASESTE 25%.

    1. vasi Satu Mare

      Stimata doamna, multumita copiatorului Ponta…

  2. maricica

    este o noua jecmaneala catre poprul care a votat FSN-ul in 1990. Rusine tutror guvernelor comuniste de dupa Ion Iliescu incoace.

Leave a Comment