Convinşi că ar fi ieşit degeaba în stradă, Sindicaliştii din Sănătatea sălăjeană nu au pichetat Prefectura

Sanitarii sălăjeni, prin reprezentanţii lor, au depus, miercuri, la Prefectură, o listă ce cuprinde 11 revendicări. Conducerea Sanitas Sălaj a hotărât să sară peste pichetări judeţene, dar să se alăture colegilor din ţară la protestele de stradă ce vor fi organizate în lunile mai şi iunie, la Bucureşti. Ei cer încetarea umilirii angajaţilor din sistemul sanitar, de asistenţă socială şi din cel medico-social.

În timp ce în alte zone ale ţării, membrii Federaţiei Sanitas se pregătesc să iasă în stradă, sindicaliştii sălăjeni au decis să nu organizeze nicio acţiune de protest. În schimb, au trimis, miercuri, la Instituţia Prefectului, o delegaţie formată din patru persoane pentru a depune lista cu principalele disfuncţionalităţi ale sistemului sanitar.
„Conducerea Sanitas a lăsat la latitudinea fiecărei filiale dacă organizează o pichetare sau depune lista de revendicări. Cum forurile decizionale sunt la Bucureşti, am optat pentru varianta a doua”, ne-a declarat Chelement Hodiş, preşedintele Sanitas Sălaj.
Potrivit spuselor sale, sindicaliştii sunt nemulţumiţi de inichităţile salariale existente în sistemul sanitar şi de asistenţă socială, în condiţiile în care creşterile succesive ale salariului minim pe economie au pus semn de egalitate între leafa unui asistent medical şi a unui infirmier. Mai mult, ei cer majorarea lefurilor cu 25 de procente, sporuri la salariul de bază actual pentru întreg personalul, un nou regulament de sporuri, precum şi reglementarea funcţionării reţelei din medicina şcolară. Alte revendicări vizează deblocarea şi finanţarea posturilor de specialitate, dar şi respectarea normativelor de personal din sistemul sanitar şi adoptarea unui normativ specific pentru asistenţa socială, asistenţii plângându-se de volumul mare de muncă la care s-a ajuns din cauza deficitului de personal.
Pentru medici, Sanitas pretinde sporuri specifice şi pentru perioada orelor de gardă, iar pentru asistenţii medicali, reglemenarea cadrului legislativ pentru echivalarea studiilor şi a unei forme unice de pregătire a acestora. De asemenea, solicită alocarea a şase la sută din PIB pentru finanţarea sistemului public de sănătate.
Dacă solicitările sanitarilor vor rămâne fără răspuns, în perioada 9-13 mai, Federaţia Sanitas va picheta ministerele responsabile de problemele salariaţilor din sănătate. Mai exact, spune Chelement Hodiş, sindicaliştii vor protesta în faţa Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi Ministerului Finanţelor Publice. Protestele vor culmina în 15 iunie, când este programat un miting de amploare în faţa Guvernului României.
Sanitas Sălaj numără peste 1.000 de membri, de la îngrijitori şi infirmieri, la asistenţi medicali şi medici din întreg judeţul.

Leave a Comment