Controale mixte în farmaciile sălăjene

 

O echipă formată din inspectori ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Sălaj şi ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) vor demara în această săptămână o serie de controale în farmaciile din judeţ. Adresa a fost transmisă de Ministerul Sănătăţii, după ce ministrul Nicolae Bănicioiu a declarat că îi suspectează pe farmacişti că îi îndeamnă pe bolnavi să cumpere medicamente mai scumpe, care nu sunt compensate în totalitate. “Sunt foarte multe situaţii în care, deşi pacienţii sunt beneficiari de medicamente compensate 100 la sută, se duc la farmacie şi de multe ori farmacia le spune «da, dar nu le avem pe acestea, avem un alt medicament similar ca şi substanţă activă, dar la un alt preţ» şi diferenţa trebuie să o suportaţi dumneavoastră. Vreau să anunţ că demarăm practic cea mai amplă acţiune de control pe fiecare farmacie de acest gen”, a ţinut să sublinieze Bănicioiu.
Conform spuselor lui Marius Tăutu, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sălaj, a fost stabilită deja echipa de control, urmând ca Ministerul să comunice exact data începerii controlului, precum şi obiectivele acestuia. „Până la această dată ni s-a comunicat să transmitem doar componenţa echipei de control. Aceasta va fi formată din doi reprezentanţi ai Casei şi unul al DSP-ului. Aşteptăm primirea ordinului pentru a vedea exact când vor demara controalele, durata acestora, precum şi ce obiective au fost stabilite. Deocamdată am stabilit doar o echipă de control, însă, dacă va fi nevoie, în funcţie de volumul verificărilor, se va mai constitui încă o echipă”, a precizat oficialul CJAS Sălaj.
Potrivit reprezentanţilor Ministerului, în toate farmaciile au fost retransmise informaţii privind toate procedurile şi protocoalele care trebuie respectate, iar reprezentanţii acestor unităţi au fost înştiinţaţi de obligativitatea de a asigura medicamentele compensate integral, conform raportării preţului de referinţă.“Aşadar, ei ar trebui să aibă medicamentele prescrise de medic la compensare 100 la sută, de exemplu, adică nu ar trebui să mai existe acea coplată sau acea diferenţă pe care o suportă pacientul”, a mai spus ministrul. Oficialul a mai adăugat că vor fi aplicate sancţiuni administrative acelor farmacii care nu respectă legislaţia şi regulamentele în vigoare.
Guvernul a aprobat, în şedinţa de marţi, introducerea pe lista medicamentelor compensate şi gratuite a 23 de noi produse pentru tratarea unui număr de 29 indicaţii terapeutice, lista urmând astfel să cuprindă medicamentul cel mai important pentru hepatita B, dar şi medicamente pentru boli cardiovasculare, HIV/SIDA sau diabet zaharat.

Leave a Comment