Consiliul Judeţean vrea să recupereze de la UE investiţiile făcute la Spitalul din Zalău

Consiliul Judeţean Sălaj va depune trei aplicaţii de finanţare, în cadrul POR 2014-2020, ce vizează investiţii în sistemul de sănătate şi în infrastructura rutieră. Administraţia îşi propune, astfel, să recupereze din fonduri europene a sumelor cheltuite cu extinderea, reabilitarea şi dotarea cu echipamente medicale a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, dar şi să obţină bani ca să reabiliteze DJ 191D: Valcău de Jos-Fizeş-Sîg-Tusa-limită cu judeţul Cluj.

Potrivit expunerii de motive a proiectelor „Îmbunătăţirea accesului populaţiei din judeţele Sălaj şi Maramureş la serviciile medicale de urgenţă”, respectiv „Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populaţia judeţului Sălaj”, în luna iulie a acestui an s-a lansat în cadrul POR 2014-2020, un apel pentru proiecte retrospective, existând posibilitatea recuperării din fondurile europene a sumelor investite de CJ Sălaj în sistemul sanitar. După cum se precizează în Ghidul de finanţare, lider de proiect va fi Ministerul Sănătăţii, care trebuie să încheie parteneriate cu unităţile administrativ-teritoriale şi spitalele care au investiţii şi în unităţile de primiri urgenţe.

În acest context, Ministerul Sănătăţii a propus realizarea unui acord de parteneriat cu CJ Sălaj, SJU Zalău şi patru spitale din Maramureş – SJU „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, Spitalul Orăşenesc Târgu Lăpuş, Spitalul de Recuperare Borşa şi Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei, pentru promovarea spre finanţare a unui proiect retrospectiv, care să permită părţilor recuperarea sumelor investite pentru dotarea spitalelor. În cadrul proiectului, valoarea aferentă judeţului Sălaj este de peste 800.000 de lei cu TVA.

Celălalt proiect implică un parteriat între Minister, CJ Sălaj, SJU Zalău şi Spitalul Orăşenesc „Prof. dr. Ioan Puşcaş” Şimleu Silvaniei. Demersul are ca scop recuperarea sumelor investite de către administraţia judeţeană, respectiv Spitalul Judeţean, pentru extinderea, reabilitarea şi dotarea Ambulatoriului (13,8 milioane de lei cu TVA), şi recuperarea investiţiei făcute de Spitalul Şimleu pentru dotarea ambulatoriului propriu.

În ceea ce priveşte a treia aplicaţie de finanţare, aceasta vizează o investiţie de 58 milioane de lei cu TVA, în reabilitarea a 20,53 km din DJ 191D, un sector de drum ce începe în Valcău de Jos, străbate localităţile Fizeş, Sîg, Tusa şi continuă până la limită cu judeţul Cluj. „Reabilitarea drumului este impusă de necesitatea îmbunătăţirii condiţiilor de circulaţie pe drumul care realizează legătura localităţilor situate în bazinul Văii Barcăului cu DN 1H, DN 1H-Aleşd-Nuşfalău-Şimleu Silvaniei-Zalău-Jibou-Răstoci-DN 1C şi cu DN 1, Cluj-Oradea, în localitatea Ciucea”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Leave a Comment