Caseta de sănătate: Metode de prevenire a hipertensiunii arteriale

Cotidianul “Magazin Sălăjean” şi Direcţia de Sănătate Publică Sălaj oferă cititorilor o nouă rubrică permanentă – “Caseta de sănătate”, în care cei interesaţi vor putea afla informaţii, statistici, sfaturi pe probleme de sănătate.

La nivel planetar, un adult din trei suferă de hipertensiune arterială, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), motiv pentru care este consideră o problemă de sănătate mondială. Peste nouă milioane de decese apar anual în lume din cauza complicaţiilor hipertensiunii arteriale.
Hipertensiunea arterială este o boală cronică care se manifesta prin înregistrarea de valori crescute ale tensiunii arteriale, peste limitele normale. Boala nu are simptome specifice, de aceea se mai numeşte „ucigaşul tăcut”. Conform OMS, tensiunea arterială normală la adult este stabilită la 120 mmHG, când inima se contractă (presiunea sistolică), şi 80 mmHg, când inima se relaxează (presiunea diastolică). Când tensiunea arterială sistolică este superioară sau egală cu 140 mmHg şi/sau tensiunea arterială diastolică este superioară sau egală cu 90 mmHg, tensiunea arterială este considerată ridicată. Doar în unele cazuri hipertensiunea este însoţită de simptome ca dureri de cap, respiraţie greoaie, durere toracică, palpitaţii şi sângerări nazale. De reţinut că majoritatea persoanelor suferinde de hipertensiune nu prezintă simptome.
Hipertensiunea arterială poate fi prevenită printr-un control al factorilor de risc diabetul zaharat, comportamente nesănătoase, fumatul, consumul excesiv de alcool, dieta dezechilibrată, hiperlipidemii, lipsa activităţilor fizice, stresul. Obiectivul principal de tratament al pacientului îl reprezintă reducerea maximă a riscului cardiovascular total de morbiditate şi mortalitate pe termen lung. Pentru aceasta este necesar tratamentul tuturor factorilor de risc reversibili identificaţi.
Corectarea stilului de viaţă ar trebui instituită de câte ori este posibil la toţi pacienţii, pentru a reduce tensiunea arterială şi a controla alţi factori de risc şi condiţiile clinice asociate. Modificările condiţiilor de viaţă care sunt larg acceptate ca fiind eficiente în reducerea tensiunii arteriale sau a riscului cardiovascular sunt: încetarea fumatului; scăderea în greutate; scăderea aportului excesiv de alcool; exerciţii fizice; reducerea aportului de sare; şi creşterea consumului de fructe şi legume, precum şi evitarea ingestiei de grăsimi saturate.
Întreruperea fumatului este probabil cea mai puternică măsură care previne bolile cardiovasculare şi non-cardiovasculare, incluzând accidentul vascular cerebral şi boala cardiacă ischemică. Persoanele care întrerup fumatul înainte de vârsta medie au o speranţă de viaţă care nu diferă ca durată de cea a nefumătorilor.
Hipertensiunea poate fi depistată dacă oamenii merg la medicii de familie pentru a-şi măsura corect tensiunea arterială!
Dacă în familie există cel puţin un caz de hipertensiune arterială, dacă nu ţi-ai măsurat niciodată tensiunea arterială, dacă nu eşti sigur că nu ai hipertensiune, fă un gest simplu, o vizită în cabinetul medicului tău de familie şi măsoară-ţi corect tensiunea arterială!

Leave a Comment