CASETA DE SĂNĂTATE: Depresia, boala care poate ucide

Cotidianul “Magazin Sălăjean” şi Direcţia de Sănătate Publică Sălaj lansează “Caseta de sănătate”, o rubrică permanentă în care cititorii vor putea afla informaţii, statistici, sfaturi pe probleme de sănătate.

Depresia este o boală care afectează mai mult de 300 de milioane de persoane la nivel mondial, scăzându-le funcționalitatea atât la locul de muncă sau la școală, cât și în cadrul familiei. În cazurile cele mai severe depresia poate conduce la suicid. La nivel mondial, aproape 800.000 de persoane se sinucid anual, suicidul fiind a doua cauză de deces în rândul persoanelor din grupa de vârstă 15-29 de ani.
Depresia este o boală caracterizată prin tristeţe persistentă şi pierderea interesului pentru activitățile care în mod normal erau apreciate, asociate cu incapacitatea de a executa activitățile zilnice, timp de cel puțin două săptămâni. În plus, persoanele cu depresie au în mod normal mai multe dintre următoarele simptome: pierderea energiei, schimbarea apetitului, tulburări de somn, anxietate, reducerea concentrării, indecizie, neliniște, sentimente de inutilitate, vinovăție sau disperare și gânduri de auto-vătămare sau sinucidere. În funcție de severitatea simptomelor, un episod depresiv poate fi clasificat drept minor, moderat sau sever. O persoană care suferă de un episod depresiv minor va avea unele dificutăți în continuarea activităților la locul de muncă și a activităților sociale. În mod contrar, în timpul unui episod depresiv major, este foarte puțin probabil ca persoana afectată să poată continua activitățile sociale sau la locul de muncă.
Factorii de risc
Depresia este rezultatul unor interacțiuni complexe între factori de natură socială, psihologică și biologică. Persoanele care au trecut prin evenimente marcante de viață (șomaj, doliu, traume psihologice) sunt mai predispuse să dezvolte depresie. O relație strânsă există între depresie și bolile fizice, bolnavii cu diabet sau boli cardiovasculare putând dezvolta depresie și invers.
Măsuri de preveniere
Programele de prevenție și-au dovedit utilitatea în reducerea depresiei. Astfel, desfășurarea în școli a unor programe pentru stimularea unor modele de gândire pozitivă în rândul copiilor și a adolescenților, intervenții adresate părinților cu copii care au probleme comportamentale, programe care includ exerciții fizice pentru vârstnici sau programe de socializare pentru persoanele singure, pot diminua prevalența simptomelor depresiei.
În ceea ce privește tratamentul depresiei, există opțiuni eficiente pentru formele de depresie moderată și severă. Furnizorii de servicii medicale pot oferi tratamente psihologice precum activarea comportamentală, terapie cognitiv-comportamentală sau terapie interpersonală. De asemenea, medicația anti-depresivă poate sprijini efortul de contracarare a simptomelor depresiei. În ceea ce privește terapia medicamentoasă trebuie luate în considerare posibilele efecte adverse asociate medicației anti-depresive.
Deși există metode de tratament eficiente împotriva depresiei, mai mult de jumătate din persoanele afectate la nivel mondial nu beneficiază de aceste tratamente. Cele mai importante obstacole împotriva tratamentului le constituie lipsa de resurse, lipsa pesonalului medical calificat și stigma socială asociată afecțiunilor psihice. Nu în ultimul rând, lipsa de acuratețe diagnostică, supra sau subdiagnosticarea, limitează accesul pacienților cu depresie la tratament.
A vorbi despre depresie, cu cineva din familie, un prieten sau un cadru medical; în grup, de exemplu la școală, la locul de muncă sau în comunitate; în domeniul public, în mass-media sau pe canalele de socializare reprezintă o componentă vitală a recuperării. Toate acestea vor distruge acest stigmat şi în cele din urmă tot mai multi oameni vor cere ajutor.

Alte articole

One Thought to “CASETA DE SĂNĂTATE: Depresia, boala care poate ucide”

  1. Iisus

    Depasim 7000000000 de oameni si deabia ne mai rabda pamantul.Trebuie neaparat un nou razboi mondial.

Leave a Comment