Cardul de sănătate va fi trimis prin poştă

Oficialii din Sănătate au ales modul în care va fi distribuit cardul naţional de sănătate, actul care va face dovada calităţii de asigurat în sistemul de stat şi care va cuprinde date personale şi medicale ale deţinătorului. Proiectul de lege care face referire strictă la aceste aspecte a fost postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, cei interesaţi având la dispoziţie zece zile pentru a face propuneri. Varianta luată în calcul este ca documentele să fie trimise prin poştă, cu confirmare de primire. Astfel, potrivit textului de lege, distribuţia cardurilor de sănătate către asiguraţi se va realiza prin intermediul primăriilor şi serviciilor locale de evidenţă a populaţiei, pentru mediul rural şi localităţile urbane cu o populaţie de până la 15.000 de locuitori sau prin serviciile poştale, pentru mediul urban, respectiv localităţile cu o populaţie mai mare de 15.000 de locuitori. Numai în situaţia în care distribuţia cardurilor nu poate fi realizată prin modalităţile prevăzute mai sus vor interveni casele judeţene de asigurări de sănătate.
„În vederea punerii în aplicare a acestor prevederi, casele de asigurări de sănătate urmează a încheia protocoale cu entităţile care vor realiza distribuţia cardurilor. Totodată, se reglementează necesitatea distribuirii cardurilor, astfel încât şi persoanele încadrate în cazurile speciale, respectiv persoanele grav bolnave, nedeplasabile, din localităţi izolate, să poată intra în posesia cardului“, se arată în actul normativ menţionat.

Medicii de familie au refuzat distribuirea cardurilor

Iniţiatorii acestui proiect au ţinut să precizeze că această măsură s-a impus pentru că Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie şi Societatea Naţională de Medicină de Familie nu au fost de acord cu distribuirea prin intermediul cabinetelor de medicină de familie a cardului naţional de sănătate.
Printre motivele invocate de medicii de familie s-au numărat reducerea timpului alocat consultaţiilor, dar şi banii necesari achiziţionării echipamentelor de editare a datelor medicale de pe carduri.
După cum a explicat preşedintele Patronatului Medicilor de Familie (PMF) Sălaj, Rozalia Niculescu, medicii de familie consideră benefică apariţia cardului de asigurat, însă acesta reprezintă un document de identificare care conform legii poate fi eliberat titularului doar de emitent, respectiv de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), mai ales că a fost anunţată intenţia ca începând din 2014 cardul de asigurat să aibă şi rol de buletin.
Potrivit medicului sălăjean, editarea datelor pe card este consumatoare de timp, reducând şi mai mult timpul alocat consultaţiei medicale, activităţii medicale efective în detrimentul pacientului, afectează calitatea actului medical şi relaţia medic-pacient.
“Nu toţi medicii de familie au propriul cabinet.Sunt cazuri în care doi medicii lucrează în acelaşi cabinet, pe ture. Inscripţionarea cardului erau nevoiţi, aşadar, să o facă, fie după program, după ora 19, fie sâmbătă sau duminică. Şi nici inscripţionarea nu este o procedură aşa de simplă. Datele medicale ale fiecărui pacient sunt editate doar cu acordul acestuia, plus că dacă unii dintre pacienţi doresc să fie donatori de organe este nevoie de întocmirea unei procuri notariale. Vă închipuiţi ce cozi s-ar fi format la dispensarele medicale. Pe de altă parte, nu suntem informaticieni. Nu este rea-voinţă, însă nu văd cum am fi putut face faţă”, a explicat preşedintele PMF Sălaj.
În opinia medicilor, cardul de asigurat trebuie să fie distribuit de asigurator către asigurat, el constituind o legătură directă între aceştia, care nu poate include terţi. În nicio ţară unde se folosesc cardurile de sănătate, acestea nu au fost distribuite de medici. Medicul trebuie să rămână medic si nu are ce căuta ca intermediar în relaţia dintre asigurator şi asiguratul său.

Alte articole

2 Thoughts to “Cardul de sănătate va fi trimis prin poştă”

  1. bm

    Au refuzat distribuirea cardurilor, fiindca nici nu isi cunosc bolnavii. Din fercire nu i-au vazut niciodata.Doar iau banii dupa eii sau ii vand.

  2. Cand vine vorba de sanatate, cu hartiile stam bine

    Realitatea insa sufera…

Leave a Comment