Iubitori de animale, doar cu vorba: În ultimele două săptămâni a fost adoptat un singur câine

Deşi în ultimele două săptămâni, soarta câinilor comunitari, care ar urma sa fie eutanasiaţi în cazul în care nu-şi găsesc stăpân, dacă Legea eutanasierii va fi promulgată, a fost intens dezbătută, în Zalău, a fost adoptat un singur câine.
Potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al SC Citadin Zalău SRL, Paul Maghiu, în perioada menţionată, nu mai puţin de 25 de patrupede fără stăpân au fost capturate, din care şase au fost eutanasiate. În prezent, în adăpostul situat pe strada Fabricii din municipiu, se află 18 câini comunitari. Doar un singur patruped a fost adoptat în ultimele două săptămâni. În schimb, până în prezent, nu a fost revendicat niciun exemplar.
De altfel, numărul sălăjenilor care au optat pentru a lua acasă un câine al străzii a scăzut faţă de anul precedent. Dacă pe parcursul anului 2012, au fost adoptaţi 16 câini, în acest an, doar 11 şi-au găsit un stăpân. De asemenea, în cursul acestui an, a fost revendicat un singur patruped.
Pe de altă parte, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, numărul câinilor comunitari a înregistrat o creştere semnificativă. Dacă anul trecut au fost capturate aproximativ 230 de astfel de patrupede, din care 200 au fost eutanasiate, anul acesta au fost prinşi peste 300 de câini, din care au fost eutanasiaţi 265.
Potrivit sursei citate, capturarea unui câine bolnav costă 270 de lei, această sumă presupune eutanasierea, transportul şi incinerarea acestuia, iar pentru un patruped sănătos suma necesară este de 352 de lei, ceea ce implică sterilizarea, tratamentul antirabic şi întreţinerea acestuia pentru patru-cinci zile. “Eutanasirea are loc conform legilor în vigoare, după consultul medical în urma căruia s-a stabilit că respectivele animale suferă de boli grave sau reprezintă un pericol pentru cetăţeni”, a explicat purtătorul de cuvânt.
De asemenea, persoanele care doresc să adopte unul sau mai mulţi câini, indiferent dacă pentru acasă sau pentru pază la diferite fabrici şi firme, se pot deplasa la sediul SC Citadin Zalău SRL, situat pe strada Fabricii, nr.28, din municpiu, sau pot apela numărul de telefon 0260-612837. La acelaşi număr de telefon pot apela şi persoanele care sesizează existenţa unor câini comunitari care reprezintă pericol asupra populaţiei, programul de lucru cu publicul fiind zilnic între orele 7-15.

Alte articole

Leave a Comment