Bronzul la solar, de zece ori “nu”

Tema bronzului artificial este un subiect mereu actual, cu păreri pro şi contra. Dincolo de beneficiile strict de ordin estetic, bronzarea la solar ascunde multe neajunsuri, o mare parte dintre ele având un potențial de pericol uriaș pentru sănătatea noastră. Efectele solarului asupra sănătăţii depind de aparat, de tipul de raze  ultraviolete, de timpul de expunere, de numărul şedinţelor dar şi de starea pielii persoanei care se expune, de prezenţa sau nu a aluniţelor. Specialiştii au constatat că cele mai sensibile sunt persoanele cu pielea albă, puţin pigmentată şi cu foarte multe aluniţe. Expunerea la solar predispune la apariţia altor aluniţe, precum şi la modificări ale ADN-ului celular, care duce la formarea unor atipii celurare ce favorizează cancerul de piele. E bine să conştientizezi că întâi de toate este vorba de sănătatea ta. O piele frumoasă arată bine, fie ea albă sau bronzată, atunci când organismul este sănătos. Iar dacă alegi, totuşi,  să-ţi procuri un abonament la solar, medicii te sfătuiesc să respecţi şi unele reguli.

 Ce trebuie să ştii înainte de a intra în solar

Înainte de-a utiliza solarul este recomandat să faci duş, pentru a îndepartă orice produs cosmetic de machiaj. Mănâncă un morcov, înainte de şedinţa de bronzare, pentru că îţi va menţine culoarea maronie a pielii datorită cantităţii mari de betacaroten conţinut; poți lua timp de o lună, un supliment cu beta caroten. Îndepărtează bijuteriile şi utilizează o cremă specială pentru protecţia pielii; ține ochii închişi şi foloseşte mereu o pereche de ochelari de protecţie, deoarece razele pot trece şi prin pleoape şi pot produce în timp leziuni grave ale corneei; acoperă cu un strat gros de cremă specială pentru bronzul artificial zonele mai sensibile ale pielii, iar aluniţele şi mamelonul (sfârcul) acoperă-le cu un plasture; ca să-ţi protejezi părul şi să-i menţii strălucirea, pune o cască specială pe cap. Pielea ta trebuie să fie mereu hidratată, foloseşte un lapte de corp după ce ieşi din solar. Sunt contraindicate mai mult de 10 şedinţe de bronzare în 2-3 săptămâni. Nu trebuie depăşite 40 de şedinţe de solar pe an. Fiecare şedinţă trebuie să aibă maxim 10 minute. Şedinţele care depăşesc 10 minute, indiferent cât de bronzaţi suntem, cresc exponenţial riscul de afecţiuni maligne, respeciv cancer de piele, unul dintre cele mai agresive forme de cancer din câte există şi cu şanse de vindecare nu foarte optimiste. Cereţi mereu informaţii despre aparatele de bronzat, performanţele lor, vechimea, starea de funcţionare. Puteţi nota singuri tipul şi modelul aparatului, înscrise pe acesta şi veniţi la viitoarea şedinţă documentaţi cu informaţii existente la îndemâna oricui, pe forumurile de pe internet referitor la producător, model, etc. Sau nu mai veniţi, după caz.

Zece motive pentru care nu trebuie să mergi la solar

-Doar o singura sesiune de bronzare la solar creşte şansele utilizatorilor de a dezvolta melanoma (cancer de piele) cu 20 la suta, iar fiecare sesiune suplimentară în acelaşi an măreşte riscul cu aproape două procente. Organizaţia Mondială a Sănătăţii adăugat radiaţiile emise de către cabinele de bronzat pe lista celor mai periculoase forme de radiaţii cauzatoare de cancer.

-Creşte riscul de cataractă şi cancer ocular şi poate duce la orbire. Melanomul se poate dezvolta chiar şi ȋn irisul ochiului.

-Deşi vi se va spune că bronzul la solar este mai sănătos pentru că este un bronz controlat, radiaţiile UV de la solar sunt de 15 ori mai periculoase pentru sănătate decât expunerea la soare. Cabinele de bronzare emit radiaţii UV de 15 ori mai intense decât soarele!

-Poate produce arsuri (apariţia eritimului insoţit de senzaţia de usturime) sunt cele mai cunoscute efecte acute ale expunerii excesive la radiaţiile ultraviolete. Cabinele de bronzat emit o doză crescută de radiaţii ȋntr-un timp scurt, crescând semnificativ şi riscul de arsuri ale pielii.

-De fiecare dată când vă bronzaţi, apar noi modificări degenerative în celulele pielii, pentru că textura tegumentului se modifică. Astfel, treptat, se ajunge la uscarea pielii ( xeroză cutanată), îmbătrânire prematură, riduri şi pete de bătraneţe .

-Solarul suprimă imunitatea pielii. Razele UVB din cabina de bronzare interferează cu buna funcţionare a sistemului imunitar al organismului, aşa că vă poate face mai vulnerabil la diferite boli. Suprimarea sistemului imunitar se crede a fi un factor important în dezvoltarea cancerelor cutanate şi se datorează scăderii numărului de celule prezentatoare de antigen din piele.

-Dacă cineva vă spune că trebuie să utilizaţi cabinele de bronzare pentru vitamina D, trebuie să ştiţi că această informaţie este înşelătoare. Radiaţia UVB este cea care determină pielea să producă vitamina D, dar cele mai multe cabine de bronzare emit numai radiaţii UVA. Puteţi obţine vitamina D din mai multe tipuri diferite de alimente, multivitamine, nu este necesar să mergeţi la solar pentru asta.

-Provoacă dependenţă. De aceea,  poate apărea obsesia de a fi cât mai bronzat , fenomen numit tanorexie. Ȋn plus , radiaţiile UV de la paturile de bronzare eliberează endorfine şi alte substanţe chimice, care ne fac să ne simţim bine, fapt care contribuie şi mai mult la întărirea acestei dependenţe. Persoanele care suferă de tanorexie au impresia că nu sunt niciodată suficient de bronzate.

-De multe ori, cabinele de bronzat nu sunt dezinfectate corespunzător după fiecare utilizator, aşa că pot duce la răspândirea unor boli, cum ar fi infecţiile bacteriene, virale şi fungice. De la solar putem contacta pitiriazis verzicolor, veruci vulgare, stafilococi sau streptococi. De asemenea, cele mai frecvente afecțiuni sunt dermatitele, boli de piele de care, practic, aproape că nu mai putem scăpa niciodată.

-Frumuseţea este dată mai degrabă de o piele albă, dar tânără, decât de una bronzată, dar ȋmbătrânită. Pielea deschisă la culoare a fost considerată secole de-a rândul un semn al nobleţii, fiind asociată cu sănătatea şi poziţia socială înaltă. Pentru a avea o piele albă, multe femei, dar și bărbați din alte țări, cheltuiesc sume colosale anual, expunându-se la riscuri cauzate de substanțele chimice periculoase din ingredientele diferitelor măști sau creme. Pielea albă, rămâne așadar, nu doar un simbol al eleganței și rafinamentului, dând un aer princiar și deosebit de îngrijit, dar dincolo de acest aspect care nu ar trebui să fie situat pe primul loc, ne oferă garanția pielii sănătoase, ferite de cele mai cumplite boli ori repercusiuni.

 

Leave a Comment