Avertizare MAE pentru românii care călătoresc în Grecia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află sau doresc să călătorească în Republica Elenă că autorităţile responsabile au avertizat asupra riscului contractării virusului West Nile pentru perioada de vară.

„Până în prezent au fost raportate un număr de 25 de cazuri, dintre care două persoane au decedat. Se recomandă să se folosească îmbrăcăminte care să acopere cea mai mare parte a corpului şi să folosească repelente, loțiuni şi spray atât pentru față și corp, cât şi pentru mediul înconjurător”, se precizează într-un comunicat al MAE.

Conform aceleiaşi surse, regiunile afectate până în prezent sunt Katerini, Topeiros Xanthi, Nestos Kavala, Larisa, Sofades Kaditsas, East Attica şi Spata.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Atena, +302106728879, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCR) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă, 24/24h.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al Ambasadei României în Republica Elenă +306978996222 şi cel al Consulatului General al României la Salonic +306906479076. Este recomandat să salvăm aceste numere în agenda telefonului, în cazul în care avem planificată o călătorie în Grecia. MAE recomandă consultarea paginilor de internet atena.mae.ro, salonic.mae.ro, mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” ce poate fi găsită pe site-ul MAE, care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Virusul poate produce  meningite/meningo-encefalite. 80 la sută dintre persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele precum febră ridicată, durere de cap intensă specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii vă recomandă să vă prezentaţi de urgenţă la cel mai apropiat cabinet medical.

 

foto: Xanti, Grecia. Sursa: calatoriicuizistoric.ro

 

Alte articole

Leave a Comment