Aproape 600 de bebeluși riscă să fie victimele crizei vaccinului hexavalent

Peste 2.000 de bebeluşi sălăjeni aşteaptă ca Ministerul Sănătăţii să livreze Sălajului dozele necesare imunizării acestora împotriva a şase boli grave.

Criza vaccinului hexavalent nu a ocolit Sălajul. Ultima tranşă a ajuns în judeţ în luna februarie şi, după cum susţin oficialii Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, a acoperit necesarul până în luna martie. De atunci, însă, bebeluşii care trebuiau imunizaţi, au fost trecuţi pe listele de aşteptare, spre disperarea părinţilor.
În lipsa unei comunicări oficiale din partea Ministerului, problema a rămas într-o situaţie incertă, nici DSP, şi cu atât mai puţin medicii de familie, neputând oferi răspunsuri lămuriloare părinţilor îngrijoraţi pentru sănătatea pruncilor lor. Aşa se face că unii dintre ei au decis să achiziţioneze din buzunarele proprii vaccinurile, achitând aproximativ 200 de lei pentru o doză.

Vaccinul ajunge pentru cel mult 80 la sută dintre copii
Potrivit informaţiilor furnizate de către Ligia Marincaş, directorul DSP Sălaj, judeţul are nevoie de peste 2.000 de doze pentru a putea vaccina toţi bebeluşii care împlinesc în această perioadă 2, 4 sau 11 luni, precum şi pe cei aflaţi pe lista restanţierilor. „Lotul de bază cuprinde 470 de copii de 2, 4 şi 11 luni, precum şi aproximativ 1.550-1.600 de restanţieri cu aceleaşi vârste”, a precizat Marincaş.
Ministerul Sănătăţii a transmis, în urmă cu câteva zile, că începând cu 1 iunie, DSP-urile din întreaga ţară vor primi 125.000 de doze de vaccin hexavalent „pentru continuarea activităţii de vaccinare a copiilor eligibili la grupele de vârstă 2-4-11 luni, precum şi pentru recuperarea copiilor care nu au fost vaccinaţi în această perioadă. De asemenea, a făcut un apel către medicii de familie pentru a demara programarea la vaccinare a bebeluşilor.
Sălajului îi vor fi livrate 1.380 de doze. „Până în 7 iunie, Ministerul Sănătăţii ne va distribui 1.370 de doze. Ţinând cont că în teritoriu mai există 150 de doze, vom putea asigura vaccinarea pentru 75-80 la sută dintre bebeluşi. Pe măsură ce vor primi şi alte doze, îi vom imuniza şi pe ceilalţi micuţi”, a mai spus oficialul DSP Sălaj.
Sursa citată a ţinut să menţioneze că prioritari vor fi copiii din lotul de bază.

Probleme cu stocul la producător
La nivel mondial, vaccinul hexavalent este produs de către companiile Sanofi Pasteur şi GlaxoSmithKline (GSK). În prezent, statul român achiziţionează produsul de la Sanofi, după ce până în 2013, a avur contract cu GSK. Distribuţia în teritoriu a fost sistată în luna februarie, întrucât producătorul nu mai dispunea de vaccinuri în stoc.
Vaccinul combină, într-o singură doză, cele trei vaccinuri care se fac bebeluşilor la vârsta de 2 luni, 4 luni şi 11 luni, împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, haemophilus, hepatitei B şi poliomielitei. Toate sunt boli foarte grave, iar unele, mortale. Hexavalentul face parte din schema obligatorie de imunizare şi este administrat, gratuit, copiilor. Primul plus al acestui vaccin este că injectarea se face o singură dată, copiii căpătând, astfel, protecţie, împotriva a şase boli.

Leave a Comment