Angajaţii din sănătatea sălăjeană protestează astăzi la Bucureşti

Angajaţii din sănătate continuă protestele, programate pentru perioada 18-27 septembrie. Sălăjenii vor ajunge în Capitală vineri, 27 septembrie. „Conform calendarului stabilit, în data de 27 septembrie, 20 de reprezentanţi ai Coaliţiei Profesioniştilor din sistemul de sănătate al judeţului Sălaj vor fi prezenţi la pichetarea Ministerului Sănătăţii. Discuţiile sunt avansate, însă nu s-a conturat nimic concret, astfel că acţiunile vor continua potrivit programului convenit”, a menţionat Chelement Hodiş, preşedintele SANITAS Sălaj. Astfel, în ultima zi de proteste, cei 20 de angajaţi sălăjeni îşi vor cere drepturile, pe străzile Capitalei, alături de colegii lor din încă şase sau şapte judeţe. „Estimăm că la acţiunea de protest vor fi prezente circa 120-140 de persoane”, a mai precizat sindicalistul sălăjean.

Coaliţia Profesioniştilor Sălaj a fost constituită în urmă cu aproximativ două săptămâni şi numără peste 1.700 de membri ai celor cinci organizaţii din judeţ, respectiv Colegiul Medicilor din Sălaj (340 de membri), Colegiul Medicilor Dentişti din Sălaj (128), Colegiul Farmaciştilor Sălaj (140), Ordinul Biologilor, Biochimiştilor şi Chimiştilor din Sistemul Sanitar din Sălaj (48) şi Sindicatul Sanitas Sălaj (1.060).
Protestatarii, printre care se numără: medici, stomatologi, asistente medicale şi infirmiere, cer minimum şase la sută din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate. De altfel, dacă nu se va ajunge la un punct comun, în luna octombrie, tot la Bucureşti, va fi organizat un marş de protest.

Alte articole

Leave a Comment